Банска художничка грабна второто място на изложба в Москва

Снимка: Личен архив

Банскалиика показа за пореден път творческите си умения извън България, и то не къде да е, а в столицата на Русия. 

Здравка Русева започна 2018 с успешна изява в Централния дом на художника в Москва. Художничката участва в изложбата „Поезия с думи и върху платно”, което е част от Фестивала за поезия и изкуство „АРТ – ПОЕЗИЯ”. 

"Участието ми постави пред мен две предизвикателства. За първи път ми се наложи да пиша поетичен текст към картина, и то моя. Започнах го на български език, но при превода не ми хареса как звучи, и пак за първи път, ми се наложи да пиша поетичен текст, който да звучи добре едновременно на два езика", сподели в социалната мрежа Русева.

"Поставих си за цел не толкова да подредя в рими красиви поетични слова за своята картина, а по- скоро да пресъздам чрез думи магията на онзи всепоглъщащ миг, в който художникът „излива” върху платното своите емоции и пресъздава в цветове своя духовен мир." 

Здравка участва с творбата си "Цветна експресия", рисувана през 2016 г. Картината е съчетана с поетичен текст. Този комплект творби са високо оценени в Москва, а авторката им спечели престижното ІІ място в Конкурса по абстрактна живопис – концептуализъм.

Това е третото участие на Русева в общи изложби в руската столица:
- 2016 г. в Седмица на изкуството в Центъра по дизайн „Арт Плей”
- 2017 г. в Асамблея на пленерното изкуство в галерия „ДРЕЗДЕН”
- 2018 г. във Фестивала АРТ – ПОЕЗИЯ, Централен дом на художника 

"Не можах да присъствам лично на церемонията по награждаването на победителите и на срещата с изтъкнати московски поети, певци и художници, но искрено се надявам, че някой ден и това ще стане!", изрази с надежда Русева.

Художничката е носител на първа награда по абстрактна живопис от Италия /2017/, втора награда по абстрактна живопис от Русия /2018г./ и трета награда по класическа живопис от Турция /2017 г./.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK