Баня отбеляза 140 години от Кресненско-Разложките събития (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Преди 140 години село Баня е опожарено до основи. Остават само 11 къщи. Църквата е в пепел. Жителите на селото бягат от бащиния си дом. И днес има преселници в Дупница, Банско и други населени места.

Преди 140 години се поставя фактическият край на Кресненско-Разложкото въстание с Баненската буна. Така са описани в историята събитията, започвали в Стара Кресна, преминали през Разлог и завършили именно в китното село.

В Баня се разгръщат и основните бойни действия в периода от 8 октомври до 14 ноември. Загиват 600 души, но тяхната памет остава жива. 

Кресненско-Разложкото въстание показва на Европа непримиримостта на българската нация срещу несправедливото й разпокъсване. Въстанието е стремеж за освобождение и обединение като наследство и традиция, то е акт, в който македонските българи застават срещу турската власт, с цел присъединяване към Княжество България.

Отбелязването на датата стана повод вицепрезидентът Илияна Йотова да пристигне в Баня и да произнесе вълнуващо слово.

„Изпитанията пред българите винаги са били тежки. По-силни от тях обаче са волята и стремежът към свобода, справедливост и правда.

140 години въстанието ни казва какво е да обичаш Род и Родина, учи ни, че няма свобода, ако дори един българин остане поробен. И най-важното – че в единението на народа е силата и мощта на една държава. Днес тези завети са по-живи от всякога“, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че скоро след извоюваната свобода Берлинският конгрес потъпква идеала на българския народ. „С документи, конгреси, конференции може да се разделят територии, но не може да се раздели народ и да се изтръгне желанието му за обединение“, заяви вицепрезидентът.

„500 години окови не сломиха волята за свобода и единение, те са в кръвта ни, в това да си българин“, посочи в приветствието си Илияна Йотова. „Без хората, родени по тези земи и платили висока цена за саможертвата си, нямаше да бъдат възможни съединението и независимостта на България“, отбеляза вицепрезидентът. „Пред всички тях даваме една клетва – да бъдем достойни за паметта им“, изтъкна Илияна Йотова.

Тържествата започнаха с думите на кмета на Баня – която припомни героични моменти от Баненската буна. Тържествено към събралото се множество се обърна и кметът на община Разлог – Красимир Герчев.

Той бе придружен от д-р Мария Копанарова, председател на общинския съвет.

На събитието присъстваха още кметът на Кресна – Николай Георгиев, кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов, Валери Сарандев - лидер на БСП за Благоевград, Тома Томов - депутат от БСП от Благоевградския район, народни представители, учители и ученици.

Програмата бе богата – музикална и шествие с факли, което завърши със заря.

ВИДЕО ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK