Банка "Виктория" отваря със 160 млн. лв. в петък

снимка: bnews.bg

Офисите на банка "Виктория" ще отворят врати в петък. Банката разполага с ликвидни средства за 160 млн. лв., като се очакват и допълнителни постъпления в следващите месеци, съобщи БНБ.

Средствата най-вероятно са набрани от продажбата на кредитни портфейли. БНБ разреши "Токуда банк" да купи кредитите от групите "малък бизнес“ и "потребителски кредити с ипотека“, на "Сосиете Женерал Експресбанк" - ипотечните заеми и на ЦКБ – потребителските кредити и по кредитни карти.

Централната банка постави ТБ "Викотрия" под особен надзор на 22 юни и назначи квесторите Христина Стамова и Божидар Аршинков да поемат управлението й, припомня Мediapool.bg.

С решение на Управителния съвет на БНБ от 19 ноември на квесторите беше възложено да създадат необходимата организация на работа, за да може банката да започне обслужването на вложителите без ограничение на 12 декември.

Квесторите трябва да проведат общото събрание на ТБ "Виктория" на 15 декември. На него ще се промени уставът на банката, като от двустепенна ще се премине към едностепенна форма на управление.

Предложено е и избирането на нов 5-членен Съвет на директорите, в който влизат Красимир Жилов, Галя Димитрова, Божидар Аршинков, Eвгения Стоянова и Бойка Василева. Този екип има необходимия опит в управлението на търговски банки и постигането на надеждни и добри резултати, е посочено в съобщението на БНБ.

За външен одитор на банката се предлага да бъде избран "Ърнст и Янг одит", които са били одитор до края на 2013 г.

Специалният надзор на банката ще приключи на 23 декември. Разполагайки с ликвидност от около 50% от активите и над 100% от привлечените от фирми и граждани средства, новият екип на банката ще може при възстановяване на доверието на клиентите да подготви и реализира необходимите мерки за оптимизиране на нейната структура с цел подобряване на възможностите за привличане на подходящ инвеститорски интерес, посочват от БНБ.

Общо по данни на БНБ задълженията на ТБ "Виктория" към депозантите и други кредитори възлизат на 285.786 млн. лв. /Мediapool.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK