Банка "Виктория" отваря на 12 декември

снимка: БГНЕС

На 12 декември ще започне обслужване без ограничения на вложителите в търговска банка "Виктория", съобщи Българската народна банка (БНБ).

Ръководството на централната банка е наредило на квесторите на дъщерната на КТБ банка да създадат организация, която да позволи отварянето на "Виктория".

Същевременно БНБ удължава до 22 декември срока, за който ТБ „Виктория” ЕАД е поставена под специален надзор. До тази дата е спряно и изпълнението на задълженията на ТБ „Виктория“ ЕАД. 

Според БНБ отчетите на "Виктория" показват, че въпреки че финансовите й показатели са в рамките на изискванията, банката не разполага с достатъчно ликвидни средства за изпълнение на задълженията си в деня на тяхната изискуемост. 

Заради това част от кредитния портфейл на банката ще бъде разпродадена.

БНБ е разпоредила на квесторите да пристъпят към продажба на кредитните портфейли за "малък бизнес", "потребителски кредити с ипотека", "ипотечни кредити" и "потребителски кредити и кредитни карти". Портфейлът от „големи и средни корпоративни клиенти“ да не се продава.

Според анализ на "Ърнст и Янг България" като най-добри за ТБ “Виктория“ ЕАД са посочени офертите на "Токуда банк" за „малък бизнес“ и „потребителски кредити с ипотека“, на "СЖ Експресбанк" за „ипотечни кредити“ и на ЦКБ за „потребителски кредити и кредитни карти“, съобщава БНБ.

В резултат от продажбата може да се очаква осигуряване на ликвидни средства общо в размер на около 180 млн. лева, които ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове (гарантирани и негарантирани), които са общо в размер на 160 млн. лв.

Целта е от събраните чрез частична продажба на кредитния портфейл ликвидни средства, най-напред да получат изцяло средствата си вложителите на банката, независимо дали влоговете им са гарантирани или не.

Изпълнението на задълженията към други кредитори (банката-майка КТБ) ще бъде възстановено след 22 декември, когато изтича максимално разрешеният срок на специалния надзор.

Активите на банката са достатъчни за покриване на задълженията й, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22.12.2014 г., тя би следвало да възобнови дейността си.

В случай че след посочената дата банката не изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните предвидени в закона мерки, съобщава още БНБ.

Ще бъде променен и уставът на банката с цел по-икономично управление. /vesti.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK