Читалище "Изгрев - 1930" в Баничан продължава традициите

Снимка: личен архив

Членовете му имат и нови идеи

Читалище „Изгрев – 1930“ в село Баничан се включва подобаващо във всички празници от народния календар. Други години в навечерието на Коледа например Румяна Джибова – секретар на читалищното настоятелство, показваше на децата в училища и детски градини как да си направят сурвачки от естествени материали.

„Сега всичко е по-различно, свито, така да се каже. Но ние пак ще се включим в благотворителните инициативи. Участвали сме и пак ще участваме в Рождественския базар, организиран от Неврокопската митрополия, и в помощта, която ПГ по МСС „Пейо Яворов“ ще окаже на деца в неравностойно положение. Ще закупим и от календарите, с които Сдружение „Хроника срещу рака“ подпомага жени с рак на гърдата“, казва Руми.

Тя споделя и друга идея - да изработят сурвачки в традиционен стил, които да оставят в болницата, за да зарадват децата на лекарите.

„Искаме да спазим и традицията на коледуването. Да облечем, макар само няколко момченца, с ямурлучета, да им дадем геги и те да възвестят добрата новина за раждането на Младенеца“, продължава тя.

Обстановката е различна, но желанието за общественополезна работа – същото. А знае се, че който иска, намира начин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK