Проф. Гайдарски за ваксината: Няма нищо страшно, хората проявяват реакции и към ягоди

Снимка: архив

Според бившия здравен министър по-страшни са конспирациите относно ваксинирането

Много хора не знаят, че преди да се предложи, ваксината се изпитва върху огромен брой хора. Реакции имат хора от най-елементарни хранителни продукти. Някои не понасят ягоди, други ябълки, трети се алергични от мляко. Възможно е някакъв процент хора да има реакция към ваксините, но в това няма нищо страшно. Това заяви  в ефира на „Неделята на NOVA” бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. 

Относно ваксинирането той смята, че хората се страхуват, защото не знаят каква ще бъде реакцията. Според него е съвсем нормално да се прояви зачервяване, вдигане на температура, но това не крие опасности.

"Ако 70% от населението се ваксинира, това ще даде шанс за една по-ефективна борба с вируса. Мисля, че българите сме разумен народ и след като ни бъде обяснено, няма да има такива остри реакции", каза още проф. Гайдарски.

Той определи конспирациите за „чипиране” с ваксината като „абсолютна глупост”. Все пак бившият здравен министър няма да се ваксинира сега, а по-скоро през лятото, тъй като сега има антитела, защото е прекарал коронавирус.

„Най-опасното сега е, че хората смятат, че чрез ваксината ще се вкарат други вируси в организма и тези вируси едва ли не ще атакуват нашия геном. Тук има опасност от други реакции. Всъщност чрез ваксината се вкарват тела, които са алергени и вдигат имунната защита на организма. Те създават антителата и това е самоотбраната на организма”, обясни проф. Гайдарски.

Той подчерта, че работата в COVID отделението е много тежка както за лекарите, така и за медицинските сестри и санитарите. Професорът смята, че здравната система ще издържи, но медиците трябва да бъдат стимулирани, а заплатите им – равни на европейските им колеги.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK