Баничан продължава да популяризира своето богатство

Снимки: Сдружение "Кулинарни фестивали"

Този път по покана на Сдружение „Кулинарни фестивали“

Събота - 7-и декември, около обяд. На пазар „Пендара“ (Женския пазар) в София четири жени от гоцеделчевското село Баничан и гайдарят Благой Тропчев представят културното и кулинарното наследство на своя роден край.

Хората се спират и с интерес разглеждат везаната карта на Баничан, красивите плетени чорапи, пищюмалите (престилките). Те имат възможност да опитат от прочутата огледна баница, с която селото се слави.

Една от жените разточва корите и приготвя баницата пред очите им. Също на място се правят и лингиди – мекици.

Посетителите на щанда могат да видят как се готви и друга традиционна храна - какач или чумлек, който в Баничан задължително присъства на трапезата в първия ден на Коледа.

През цялото време до групата е Стоян Стоянов - председател на Сдружение „Кулинарни фестивали“ – България. Той лично е присъствал на първия кулинарен фестивал в Баничан и като част от журито тогава е сигурен във високото качество на всичко, което местните хора предлагат. А сега в това се убеждават изпълнителният и маркетинговият директор на пазара.

Оказва се, че сред минувачите е и Теодор Чарлз – изследовател на храни в Лондонски университет. Той изявява желание по време на следващия кулинарен фестивал да посети селото, привлечен от неговата уникалност.

Много столичани също не подминат екологично чистите продукти, купуват си и питат кога отново ще имат тази възможност. Други пък предпочитат шарените чорапи, за да ги подарят на близките си за предстоящите празници.

Преди да си тръгне, групата от Баничан получава покани да посети и други пазари, където отново да презентира специфичното наследство, съхранено през вековете.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK