"Балканфарма Дупница": Не предаваме на депото блистери, пълни с лекарства

Снимка: Infomreja.bg

Илиев кандидатствал за машина, която да преработва опаковките

„Балканфарма Дупница“ излезе с официална позиция след изявленията на собственика на депото „Фенис“, от където тръгна големия пожар, повредил мост на АМ „Струма“.

Вчера пред ИНФОМРЕЖА Кольо Илиев обясни, че още преди той да заработи на този терен е имало лекарства, които са от 1997 година.

Според думите му нови лекарства там няма. Проверка обаче установи тъкмо обратнотов депото се съхраняват сравнително нови опаковки, които са празни, заради фабрични дефекти.

Това установи и проверка на ИНФОМРЕЖА на място. Опаковките от лекарства на „Актавис“ са образували планини, стигащи до метър под моста на магистралата.

В допълнение лекарствата се разнасят и извън депото. Няма ограда, която да очертава терена.

Достъпът до лекарствените продукти е изключително лесен. 

Според Илиев, причината за съхранението на лекарствата по този начин е, че все още не е измислена технология за отделянето на ПВЦ от алуминий, с което затруднява преработката. Според думите му, в цяла Европа има подобен проблем и затова той е кандидатствал по програми за финансиране за машина, която да преработва суровината.

Днес депото се почиства като боклуците се транспортират до други сметища. До края на следващата седмица Илиев гарантира, че лекарства вече няма да има.

А от „Балканфарма“ обявиха:

В рамките на действащ договор, за своя сметка, „Балканфарма Дупница“ събира и предава, а „Феникс“ ООД транспортира до своя площадката образувани от производствената си дейност отпадъци. Изцяло задължение на „Феникс“ ООД Дупница са дейностите по транспорт, приемане, предварително третиране, съхранение и последващо рециклиране на отпадъците.

Балканфарма Дупница не предава на „Феникс“ ООД Дупница за последващо третиране отпадъци, които съдържат лекарства или фармацевтични продукти за производството.

Междувременно стана ясно, че Илиев работи на общински терен, който постоянно се разширява нерегламентирано.

Днес комисар Николов – директор на Главна дирекция „ПБЗН“, обясни, че разследването ще установи дали палежът е умишлен, както твърди Илиев, или е от неволно изхвърлена цигара.

При вчерашните температури на място се чуваше как опаковките „пукат“ – издават шумящ звук, при нагряване, с което не се изключва и самозапалване.

Вчера от Община Дупница кметът обяви:

"Проблемът е това, което се случи вчера, и защо трябваше да стигаме до тук. Още на 2 април 2018 г. съм алармирал с писмо АПИ, че на територията на общината, фирма реализира отпадъци върху имоти, попадащи под надлез на автомагистрала. Виждате писмото, с което ясно казвам, че натрупването на отпадъци е предпоставка за създаване на пожароопасност и да се засегне част от автомагистралата, за което алармирам да вземете необходимите мерки по компетентност.

Ето и другото писмо до РИОСВ-Перник, от месец юни миналата година за тази "бомба със закъснител".

Водим дела с ползвателя на имотите, които не са негова собственост, спечелили сме на първа инстанция и момента текат обжалвания. Издали сме му актове, някои обжалва. Сервитутът на автомагистралата е публична държавна собственост. Каквото са ми позволявали правомощията е направено".

Илиев обясни пък пред ИНФОМРЕЖА по-рано през вчерашния ден, че документално депото е изправно, а мостът на магистралата едва ли не е построен върху заварено положение – върху лекарствата.

АПИ също подаде сигнал до прокуратурата за депото вчера. Започнаха и проверки на всички мостове на аутобани в страната.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK