Номинираха председателя на сдружение "Ларго", Сашо Ковачев, за Бременската награда за мир 2017

Снимка: Nmd.bg

Сашо Ковачев, председател на кюстендилското сдружение "Ларго", е номиниран за Бременската награда за мир 2017. 

Сашо Ковачев има за цел да противодейства на маргинализацията на ромите, пише за него dieschwelle.de. Той и организацията му „Ларго“ се ангажират да гарантират, че ромите имат справедлив дял в образованието и икономическото развитие, в здравеопазването и в защитата на правата на човека.

Ромите са най-голямото етническо малцинство в Европа и всички трябва да се справят със сходни проблеми, независимо от родината си. Те често са изключени от образованието, здравеопазването и икономическото развитие. Техните човешки и граждански права се влияят от мнозинство, което не приема техните етнически различия.

Ситуацията е особено трудна за ромските жени, които също са обект на културни ограничения, като например прекалено ранен брак. За да се противодейства на тази ситуация, организацията „Либерална алтернатива за ромско-граждански съюз“ (Ларго) в България се стреми да интегрира ромите в гражданското общество и да защитава тяхната етническа и езикова идентичност.

Сашо Ковачев като председател на „Ларго“ подкрепя ромската общност в Кюстендил и се посвещава на насърчаването на интеграцията на ромската общност в гражданското общество. Той е основател на местния съвет на ромите в града и работи, за да гарантира, че ромите участват политически и се борят за правата си. Ковачев ги насърчава активно за диалог с местните власти и държавните институции.

За да постигне дългосрочната цел за предоставяне на достъп до здравеопазване, образование и икономическо развитие на ромите, Сашо и неговият екип са особено ангажирани в развиването на преговорните умения на ромските лидери.

С основаването на социално-консултативен център Сашо Ковачев улесни достъпа на гражданите в неравностойно положение до здравни и социални услуги. Той и колегите му попълват заявления и формуляри и насочват кандидатите директно към отговорните административни органи.

Председателят на „Ларго“ разработи и програма за справяне с дискриминацията на жените, която им помага да се интегрират в българския социален живот. Той е и инициатор на регионална мрежа за насърчаване на здравето и социалния статус на жените. /Nmd.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK