Багер събаря църквата в ромския кв. "Кремиковци"

снимки: infomreja.bg

Багер с двама техници бе изпратен тази сутрин в ромския квартал "Кремиковци" в село Марчево за събаряне на местната църква. Акцията е разпоредена от Община Гърмен по настояване на собственика - фондация "Интегро". 

"В Общината получихме писмено искане да бъде премахната постройката и сме длъжни да уважим молбата на собственика", коментира пред ИНФОМРЕЖА бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев, който вече е избран за депутат в 42-рото Народно събрание от ДПС.

Местните хора обаче са категорични, че акцията е с цел отмъщение, тъй като голяма част от тях са гласували на парламентарния вот за ГЕРБ. "Тази църква и многото незаконни къщи нашият управник Ахмед Башев бранеше ревностно от събаряне години наред, защото досега гласувахме за него на всички избори. Този път не го подкрепихме и сега ни наказва", коментираха жители на ромския квартал.

В момента в "Кремиковци" обстановката е нажежена, на място е лидерът на общинската структура на ГЕРБ Розен Марчев, както и жители на селото, които заедно с ромите се противопоставят на предприетите действия от страна на община Гърмен за събарянето на адвентистката църква.

"Тази сутрин при мен дойдоха двама техници от общината и ми заповядаха да извадя всичко от църквата, защото ще бъде съборена. Те бяха докарали багер и камион, на който да натоварят металната конструкция и да я закарат за вторични суровини. Не ми показаха заповед за събаряне. Църквата съществува от седем години, а конструкцията ни е дарение от фондация "Интегро". Няма да позволя  да се събаря храм, казах и на полицаите и на техниците, че е по-добре мен да убият, отколкото да посягат на храма", коментира пред ИНФОМРЕЖА пасторът на евангелистката църква в ромския квартал Иван Айдаров.

Айдаров също бе категоричен, че това дело е бившия общински кмет, тъй като ромите от квартала са гласували в полза на ГЕРБ.

В секцията в кв. "Заграде" повече от 350 роми са упражнили правото си на вот на 12 май. Гласовете в тази секция за ПП ГЕРБ и кандидат-депутата от Гоце Делчев Георги Андонов са 270.

"Кажете ми какво правят там секретарката на ГЕРБ, Вили Цветкова от Бюрото по труда и председателката на секционната избирателна комисия?", попита риторично Башев. Според него акцията в ромския квартал се политизира.

Оказва се, че Диана Карагьозова - представител на фондация "Интегро", е подала такава молба в община Гърмен преди няколко месеца. Целта била да се блъсне сегашната метална конструкция и на нейно място да се изгради нов масивен храм от тухли и бетон.

Уговорката на Карагьозова с бившия кмет Ахмед Башев обаче била това да стане след няколко дни, когато тя се прибере от командировка в Германия. 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

ДО РАЗОЧАРОВАН ОТ герб13:24 - 04.06.2015
Браво евала на днешна дата трябва някои да напомни на гърмен кои бяха живата верига пред багера .Сега са първи отпред вече са решили да събарят временно не им трябват гласовете от гетото утре пак ще им потрябват и пак ще са пред багера не зад него.Но това беше далечната 2013г.и те си мислят че никой не си спомня как скачаха пред багера сега плюят мангалите и ще събарят къщите им пак скачат напразно по време на избори са горе в махалата и яко лъжи се плющят.Нямат и срам да говорят и сами да си противоречат наистина ли си мислят че хората са забравили какви мангозащитници се явяваха срам и позор за съселяните си ⏳времето им тече и всичко се връща всеки ден плюят по хората за да отклонят вниманието от себе си .
отвратена от комплексари16:18 - 23.05.2013
Хиляда години трябва още да минат преди простия човек да разбере, че насаждане на етническа нетърпимост е удобна за властимащище.... И още два пъти по хиляда, та и тези "умни млади хора", които се отнасят с пренебрежение към определена вяра, да разберат, че това, което наричат "национализъм" е обикновен комплекс-къде на малоценност, къде комплекс от робството.... Защото да си българин не е въпрос на вероизповедание, а на принадлежност, както да си човек не е въпрос на цвят, език или партия! Нашата психическа криза е от много години и тя е, която ще ни довърши преди икономическата!
zabludeni glupaci08:59 - 22.05.2013
neka gi sabarqt tova ne sa carkvi a hramove na sekti da opravlqvat glupavata 4ast ot obshtestvoto,zashtoto glupav chovek po-lesno se komandve.a do tova koi kolko she ni opravi nqma kakvo da kaja vse sa edna stoka apashi,a vie heitarcheta mrasni prestanete da narichate horata s epiteti
nezavisim18:33 - 21.05.2013
da gi saborqt vsichki i da si xodqt tam ot kadeto sa doshli.Ako ne gi izgonqt sled 10god.shte ostanat samo mangali v garmen

FACEBOOK