Баби, майки, деца и внуци се хванаха на бабино хоро в Белица

снимки: НЧ ”Георги Тодоров-1885” - Белица

Стародавна е традицията в Белица да се празнува най-съкровения и тачен от всички българи народен празник Бабинден.

На този ден на почит са бабите – грижовници, които рамо до рамо с майката бдят над своето внуче да расте здраво, жизнерадостно и щастливо.

В Деня на родилната помощ майките и бабите отдават почит на лекарите и помощния медицински персонал от Белица, които през трудните девет месеца за майката при износване на свидната й рожба, оказват помощ за здравословното износване на бебетата и благополучното им раждане.

Още рано сутринта майките ритуално поливат вода за измиване на ръце на бабите грижовници в дома им. Традиционно празникът и тази година се организира от Общинска администрация - Белица и НЧ ”Георги Тодоров-1885”.

В 11.00 ч. всички баби, „заденали” в цедилки своите бабинчета, майките и близките на новородените се събраха на площада под съпровода на тъпани и зурни на „бабино хоро”.

Спазен бе и традиционният ритуал „поливане”. Ритуалното поливане се осъществи към младата баба Николина Гьошева, която пожела на всички новородени през 2013 г. да са здрави, жизнерадостни, да растат в мир и благоденствие.

Най-младата майка Димитринка Георгиевска прочете поздравително слово към лекарите, медицинските работници и бабите грижовници от Белица.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "КАКВО ВИДЯ?"

 

 

снимки: НЧ ”Георги Тодоров-1885” - Белица
снимки: НЧ ”Георги Тодоров-1885” - Белица
снимки: НЧ ”Георги Тодоров-1885” - Белица
снимки: НЧ ”Георги Тодоров-1885” - Белица

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK