Акция "Зима" в действие

Снимка: Infomreja.bg

Целта й е да се ограничи пътнотранспортния травматизъм

Започва традиционната акция „Зима“.

Целта й е да се ограничи пътнотранспортния травматизъм. 

Три кампании ще се проведат по време на акцията през месец ноември. Първата, „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ е насочена към водачите на пътни превозни средства с животинска тяга и велосипеди. Ще се проведете от 1 до 10 ноември, като през периода полицейските служители ще следят дали превозното средство е регистрирано, изправни ли са светлините му, има ли светлоотразителна сигнализация.

Кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ ще обхване периода от 11 до 20 ноември. Тя ще бъде насочена към пешеходците и поведението на водачите. През този период ще бъде засилен контролът за спазване на правилата за безопасно пресичане от страна на пешеходците, ще се следи дали водачите осигуряват предимство на пешеходците. При констатиране на нарушения ще им бъдат налагани санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците, които се движат в тъмната част на денонощието, особено извън населени места. 17 ноември е определен за Световен ден на възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия. Той ще се отбележи и в храмовете на всички официални религии в страната.

„Безопасно шофиране през зимата“ – кампанията е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните системи, и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще обхване периода 21 - 30 ноември 2019 г.  Ще се проведат специализирани полицейски операции както в населените, така и малките и слабо населени места.

От МВР напомнят на водачите да използват гуми, предназначени за за зимни условия или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равана на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март съгласно Закона за движение по пътищата. Превозните три и четириколесни средства да имат задължителните аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка, както и други за безопасно пътуване през зимата средства- вериги за сняг, незамръзващ препарат за чистачки, антифриз.

За пътна безопасност при зимни условия:

  • Погрижете се за гумите – от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени.
  • Сменете водата с антифриз. 
  • Проверете изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.
  • Проверете работи ли парното. 
  • На път потегляйте само с изправни спирачки. 
  • Заредете достатъчно гориво. Снабдете се с вериги за сняг и с въже за теглене. 
  • Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите. 
  • Проверете оборудването на 3- и 4-колесното МПС – има ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.
  • Не подценявайте локвите и рисковете от аквапланинг.
  • При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирайте на телефон 112!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK