Общо 9352 проверки са извършили горските стражари в ЮЗДП

Снимка: Архив

Съставени са 316 акта за нарушения

Общо 9352 проверки са извършили горските стражари в териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие за първите шест месеца на годината, показват резултатите от проведените ревизии на охранителни участъци. Инспектирани са 5175 обекта за добив на дървесина, 1618 моторни превозни средства, 1855 ловци и 696 – други физически лица.  

Съставени са 316 акта за нарушения, като почти всички са за незаконна сеч и транспортиране на дървесина без контролна горска марка и превозен билет. Най-много актове са издадени от горските стражари в районите с висока концентрация на посегателства, които са в близост до населените места и най-вече до ромските махали. Това са държавните горски стопанства в Самоков - 57 бр., Разлог - 43 бр., Тетевен – 32 бр., Гърмен – 29 бр., следвани от Ихтиман и Симитли – по 17 бр., Етрополе – 13 бр., Трън – 12 бр., Рилски манастир и Пирдоп – по 10 бр. Някои стопанства с проблемни участъци, като Дупница например, отчитат в пъти по-малък ръст на актовете и намаляване на бракониерските сечи, което е следствие от засилените дежурства и проверки.

 За първите шест месеца на годината в базите за съхранение са задържани общо 594 куб. метра обла строителна дървесина, 238 куб. метра дърва за огрев и 4 куб. метра фасонирана дървесина. От нарушителите, които са предимно безработни и в повечето случаи от ромски произход, са конфискувани 22 каруци, 6 моторни превозни средства, 7 моторни триона и 2 броя други инструменти за дърводобив.

За постигане на по-висока ефективност в проблемните райони служители на стопанствата извършват съвместни проверки и акции с представители на РДГ, общинските служби, полиция и жандармерия. Осигурено е постоянно присъствие на възлови места от дежурни служители на стопанствата, снабдени с високопроходими автомобили и стоп палки. Продължава и активната комуникация с кметовете на общини и населени места за своевременно снабдяване на населението с дърва за огрев, като превантивна мярка за ограничаване възможността бракониерите да реализират на пазара незаконно добитата дървесина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK