Ще се превърнат ли хотелите в "ковид болници"?

Снимка: Infomreja.bg

Говори Малин Бистрин

Хотели в курортите ни да се превърнат в полеви болници за лечение на по-леки случаи на КОВИД.

Тази идея бе дадена от министър-председателя на заседание на Министерския съвет в сряда, а ден по-късно членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заявиха, че ще помогнат на здравната система чрез предоставяне на 3500 хотелски легла.

При какви условия обаче все още не е ясно. Именно как ще се случи подобно болнично настаняване при нужда, ще стане ясно от Министерството на туризма.

На правителственото заседание вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ми докладва, че от бранша е изразена готовност в най-кратък срок да бъдат осигурени и легла в хотели при нужда. Такива ще има в цялата страна, а как ще се използват ще решават здравните власти, съобщи Бойко Борисов.

Към момента най-много легла са изразили готовност да предоставят хотелиерите от курорта Златни пясъци – 1000 легла. В София хотелиери са готови да пригодят в помощ на здравната система 300 легла. Още 200 легла са в готовност да бъдат отделени за тази цел в района на Каварна. В Банско, Варна, района около Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена ще отделят по 150 легла. По 100 легла предлагат във Велико Търново, Велинград, Приморско и Шумен. В Силистра има готовност за 80 легла, в Русе и Девин по 50 легла, а в Ямбол и Хасково по 30 легла. Готовност са изявили и членове на БХРА от други населени места.

ИНФОМРЕЖА потърси за коментар Малин Бистрин – председател на  Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Има колеги, които заявиха, че имат готовност да предоставят необходим брой легла, но категоричността им зависи от условията. Очаква се изясняване на критериите един хотел да се превърне в „ковид полева болница“ – трябва да е ясно на какви условия трябва да отговаря хотела, колко души трябва да бъдат настанени, продължителност на престоя, колко ще бъде заплатено и от кого, каза Бистрин.

Ще има съответни негативи откъм самия хотел, но затова е и финансовата компенсация. Условията предстои да бъдат споделени от МЗ и приети от който пожелае. Не можем да задължим и персонала да работи на подобно място, допълни Бистрин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK