БАБХ: Добитъкът на Иван Сирмин от Гоце Делчев е отровен

Снимка: Infomreja.bg

Резултатите от изследванията на вътрешните органи на отровените три крави и две телета от фермата на гоцеделчевския животновъд Иван Сирмин, които бяха направени в централната лаборатория на БАБХ, сочат, че животните са отровени от вещество от групата на най-силните селскостопански отрови.

От институцията спестиха информацията каква точно е била отровата. Собственикът на отровените крави и телета Сирмен, който е и ветеринарен лекар, изказа съмнение, че отровата е „Каунтер“.

Както писа ИНФОМРЕЖА, силната селскостопанска отрова е забранена за ползване още от 2007 год. в целия Европейски съюз.

Въпреки това от същата отрова се продава под тезгяха в някои от нерегистрираните селскостопански аптеки в Гоце Делчев и региона.

Все още обаче няма резултати от изследването на фуража, с който е била смесена хвърлената отрова на нивата в съседство с фермата на Сирмин край гоцеделчевското село Борово, сподели самият Сирмин.

„Двете изследвания се правят на различни места. И задължение на служителите е да предоставят пробите на точното място. Засега не се знае какво става с пробите от фуража. От ОДБХ – Благоевград, обещаха да съдействат и очакваме отговор и за тях“, обясни служителка в стопанството на Сирмин. В същото време витаят съмнения ,че пробите от премесения с отрова фураж, намерени в нивата, са „изгубени“.

От друга страна в село Борово се разпространява мълвата, че собственикът на въпросната нива, отглежда зеленчуци, които третира с различни препарати, след което ги продава на пазара в Гоце Делчев.

„Това създава сериозна опасност за здравето на хората, защото не се знае с какви отрови са третирани зеленчуците и какво ще ядат клиентите та търговеца от Баничан“, коментират местните.

Както вече ИНФОМРЕЖА писа, животните на Иван Сирмин бяха отровени в края на миналия месец след, като влезли в нивата, намираща се непосредствено до фермата му. Оказа се, че те са яли от купчините фураж, примесени с отрова, в следствие на което кравите и телетата започнаха да умират едно след друго.

Проверка на медията ни показа, че същата отрова е забранена още през 2007 година, а у нас е трябвало да бъде изтеглено от пазара до края на 2009 година. Това е станало със заповед на тогавашния министър на земеделието Нихат Кабил от 6 февруари 2007 година.

От деня на издаването на заповедта до крайния срок инсектицидът е бил разрешен за употреба само под контрола на агроном със специалност “Растителна защита”.

Жители на Гоцеделчевско обаче твърдят, че в някои от сградите на бившите АПК-та имало изостанали големи количества „Каунтер“ част, от които са били унищожени, но друга част от количествата забранена отрова била прибрана от бившите текезесарски агрономи, поради което разпространението на „Каунтер“ продължава да се извършва от някои предимно не регламентирани аптеки в Гоце Делчев и региона.

Наскоро с „Каунтер“ в близост до общинския пазар и центъра на Гоце Делчев бяха отровени не малък брой кучета и котки, някои от които и домашни любимци, за което жителите на града надаоха голям вой и недоволство.

Сред ветеринарните среди в региона се говори, че с подобна на „Каунтер“ селскостопанска отрова, но под друго наименование, местни жители и търговци се снабдяват от южната ни съседка Гърция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK