Баба пренасяла защитен вид костенурки през границата, спасиха животните

Снимка: cs.wikipedia.org

Две сухоземни костенурки задържаха митническите служители на МП-Капитан Андреево, при проверка на лек автомобил.

Превозното средство пристига на българския митнически пункт на 08.11.2018 година на път от Турция през България за Германия.

В автомобила, управляван от турски гражданин, пътувала и неговата майка.

При проверката митническите служители установили, че жената носи в картонена кутия, увити в кърпа, две живи сухоземни костенурки, които да занесе като подарък на внуците. За случая е уведомена Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Хасково. След извършена проверка на място от експерт по биоразнообразие е установено, че костенурките са от вида шипобедрена, който е застрашен вид.

По време на проверката не са представени необходимите и задължителни документи по CITES (Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора) за износ, издаден от Република Турция и за внос, издаден от МОСВ. Тези документи са задължителни, тъй като шипобедрените костенурки са световно застрашен вид, включени в приложенията на Конвенцията.

В българското законодателство сухоземните костенурки са защитен вид и попадат в приложение №3 от Законa за биологичното разнообразие (ЗБР). Предстои РИОСВ -Хасково, да състави акт за административно нарушение по Закона за биологичното разнообразие, който предвижда глоба от 2000 до 10 000 лева за физическите лица, а за юридическите лица едноличните търговци имуществена санкция от 5000 до 30 000 лв.      

Костенурките са настанени временно в Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки в с. Баня до влизането в сила на наказателно постановление, след което МОСВ ще издаде заповед за окончателното разпореждане с тях.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK