АЗП: Ресторантите да започнат да мерят температурата на клиентите си

Снимка: АЗП

Друга важна мярка е спазването на отстояние и дистанция от поне 1.5 метра

Асоциацията за защита на потребителите призовава здравните власти и собствениците на ресторанти, кафенета и заведения да приемат задължителни мерки за мерене на температурата на клиентите преди влизане в обектите.

"В момента никой от обектите не го прави, а не е сложно за изпълнение. Докато това е задължителна мярка например за хотелите и видяхме, че при тях работи и не възникнаха случаи на заразени. По този начин искаме да бъдат защитени потребителите във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в България. Собствениците на ресторанти и заведения трябва да поставят като приоритет запазване на здравето на своите клиенти. Тогава потребителите ще имат по-голямо доверие в тях", се казва в позицията на АЗП.

„Трябва да има диалог между бизнеса и здравните власти, защото е в интерес на всички граждани да се взимат адекватни решения", каза председателят за АЗП Пейо Майорски.

Друга важна мярка е спазването на отстояние и дистанция от поне 1.5 метра между масите в заведенията. До момента тя не се прилагаше добре в много обекти, особено в баровете и дискотеките. Освен това тоалетните също не се почистват и дезинфекцират редовно и добре, каквито оплаквания постъпват в АЗП. Затова препоръчваме засилен контрол от страна на здравните власти, гласи още позицията на АЗП.

Според нас затварянето на ресторантите, кафенетата и заведенията трябва да бъде изключително крайна мярка. Нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. Клиентите също трябва да бъдат отговорни и дори при малки симптоми да не посещават подобни обекти, завършват от Асоциацията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK