АЗП: Плащанията към фирмите за вземания да бъдат преустановени до 1 юли

Снимка: Infomreja.bg, архив

Същото да важи и за фирмите за бързи кредити

Асоциацията за защита на потребителите категорично подкрепя предложението на Националния щаб за борба с коронавируса за временно спиране на дейността на агенциите за събиране на вземания, т. нар. колекторски фирми.

В допълнение ние настояваме да бъдат отложени плащанията на вноски към тях без лихви до 1 юли 2020 г. Същото да важи и за фирмите за бързи кредити. По този начин ще се даде глътка въздух на хората, особено тези, които са останали без работа и доходи по време на извънредното положение, коментират от АЗП.

Вчера се стигна до арести в град Царево, след като десетки роми от махалата в града нaпaднaха oфиc нa фирмa зa бързи крeдити. Факт е, че полицаи са арестували служители на колекторска фирма, които в 21:00 ч. са влезли в махалата. Този инцидент поставя редица въпроси като например способите на действие на тези компании, чиито служители навестяват длъжниците си късно вечер. Това е и доказателство, че дейността на тези компании сега нагнетява допълнително напрежение в обществото, която може да доведе до негативни последици.

От Асоциацията за защита на потребителите настояват народните представители и правителството да вкарат в Закона за мерките при извънредно положение спиране на дейността на фирмите за събиране на вземания, т. нар. колекторски фирми.

"Дори в ситуацията, в която се намираме, тези компании очевидно продължават да тормозят гражданите като осъществяват психически и телефонен тормоз. Често заплашват и със саморазправа", смятат още от АЗП.

Над 1,5 млн. българи дължат повече от 3 млрд. лв. на колекторски фирми заради неизплатени дългове, лоши кредити или непокрити сметки, показват данните на Асоциацията за защита на потребителите.

Агенциите събират вземания или лоши кредити за сметка на кредитора или за своя сметка. Това става чрез договор за цесия, когато фирмата изкупува задължението от кредитора, или когато финансова институция упълномощи фирмата да събере вземането вместо нея.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK