„Азбучни послания – фестивал на българските азбуки“ в Кюстендил

Снимка: Личен архив

Проявата е посветена на Деня на народните будители

Регионална библиотека ‘Емануил Попдимитров” – Кюстендил, посвещава седмица на 1 ноември – Деня на народните будители на българската писменост, просвета и култура.

През тази седмица всички ученици от основните и средни училища на Кюстендил ще имат възможността чрез образователни ателиета да се запознаят с графичните системи на глаголицата, кирилицата и история на писмеността, както и да пробват различните методи на писане на нашите предци - върху пясък, с перо, дори да се докоснат по пишеща машина от близкото минало.

На 31.10.2020 г. ще се състои демонстрация на печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия по метода на нейния откривател Цай Лун. Пресата е копие на оригинала от 15 век и е изработена от Диан Павлов-Джими, създател на Творителница "О'Писменех!"-Плевен. Той е автор и на изложбата "Преди Гутенберг и след това"

Главната цел на проекта е да повиши интереса и познанието на децата от гр. Кюстендил към ролята и значението на българските азбуки – глаголица и кирилица за оцеляването на българския дух през вековете, да засили убеждението, че писмеността е едно от най-важните достижения на човечеството.

Проекта „Азбучни послания-фестивал на българските азбуки” се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk