„Аз съм Пирин, мила ми Земьо” отново на благоевградска сцена

снимка: infomreja.bg, архив

Ансамбъл „Пирин”ще зарадва многобройните почитатели от община Благоевград с концерт-спектакъла „Аз съм Пирин, мила ми Земьо”. Той ще бъде представен утре- 5 юни, от 19:30 часа в зала „Пейо Яворов”.

Големият интерес към спектакъла, създаден по случай 80-ата годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов, предизвика неговото повторно представяне в Благоевград. Той е един своеобразен подарък към жителите и гостите на областния център на Пиринско, които обичат българската фолклорна музика и танц.

Първото представяне на грандиозния спектакъл бе в зала НДК в столицата София. Ансамбъл „Пирин” повтори успеха на спектакъла и по време на Майските празници в община Благоевград. Утре ансамбълът ще направи един реверанс към своята публика, като даде още една възможност тя да се докосне до творчеството му.

Професор Кирил Стефанов, за когото бе създаден концерт-спектакъла, е един от най-известните и популярни композитори и творци в сферата на народно-изпълнителския жанр в България и света.

В дългогодишната си творческа практика на диригент и композитор на Ансамбъл "Пирин", той е създал и претворил над 750 произведения на фолклорна основа. Творчеството на Стефанов обхваща многообразие на форми - от големите сюити върху народни мотиви - за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор.

Под ръководството на проф. Кирил Стефанов Ансамбъл "Пирин" е реализирал над 6000 концертни изяви в повече от 55 страни по всички континенти на света пред публика, надвишаваща 6 500 000 зрители и слушатели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK