АЗ: Рекорден брой безработни започнаха работа през юни

Снимка: Infomreja.bg

Най-много започнали работа се отчитат в сектора на хотелиерството и ресторантьорството

През месец юни 2020 г. броят на започналите работа безработни лица достигна 36 621, като 95.7% от тях са устроени в реалната икономика, сочат данните от месечната статистика на Агенцията по заетостта. Други 434 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място през юни чрез бюрата по труда. В сравнение с месец юни 2019 г. се отчита значителен ръст на започналите работа безработни – с 84,0%. По експертна оценка на Агенцията по заетостта през месец юни на старите си работни места – преди COVID-19 кризата, са се върнали 35,2% от безработните. 

И през юни най-много започнали работа се отчитат в сектора на хотелиерството и ресторантьорството – 25,3% от всички започнали работа, следвани от преработващата промишленост – 14,8%, търговията, ремонта на автомобили – 13,8%, култура, спорт и развлечения – 5,9%, строителство – 5,0%, селско, горско и рибно стопанство – 4,9% и др. В края на месец юни Агенция по заетостта отчита 273 367 регистрирани безработни  лица, като спрямо май те са с 22 086 по-малко или спадът е от 7,5%. В същото време увеличението спрямо юни 2019 г.  е с 61,1% или със 103 708 лица.

Равнището на регистрирана безработица в страната през юни е 8.3%. Сравнението на месечна база показва намаление от 0.7 процентни пункта, а на годишна база увеличението е с 3.1 процентни пункта. 

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през юни се регистрираха нови 26 415 безработни лица. Освен тях, други нови 822 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също се регистрираха в Агенцията по заетостта.

Повече от 3 700 са активираните за търсене на работа в бюрата по труда чрез дистанционните услуги на Агенцията само през месец юни. При спазване на мерките във връзка с извънредната епидемиологична обстановка, малко над 8 500 търсещи работа участваха през месеца в поетапно подновените форми на присъствени индивидуални и групови работни срещи в страната като мобилни бюра по труда, трудови борси, срещи с трудови посредници и др. – всички, фокусирани върху привличане и по-бързо устройване на пазара на труда на търсещи работа или неактивни лица, т.е. неработещи, неучещи и нетърсещи работа или обучение, с фокус към младите хора.

През месец юни бяха възстановени и присъствените форми на обучения за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд. В стартиралите през месеца обучения за ключови компетентности са включени 2 213 безработни, а в такива за професионална квалификация – 4 037 лица. За общо 106 лица, заети в микро-, малки и средни предприятия Агенцията по заетостта организира и финансира обучения за придобиване на ключови компетентности.

В изпълнение на мерките за възстановяване на трудовия пазар и смекчаване на последиците от COVID-19 кризата, до края на месец юни чрез бюрата по труда близо 9 000 работодатели от засегнатите сектори се възползваха от мярката 60/40, въведена с ПМС №55 от 24.03.2020 г. Така бизнесът съхрани повече от 160 000 работни места.

През юни работа на субсидирани работни места започнаха 1 581 безработни лица от рисковите групи – 1 057 по програми и мерки за обучение и заетост и 524 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 20 021, като 86.1% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в хотелиерството и ресторантьорството (25.4%), преработващата промишленост (23.8%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11.5%), административните и спомагателните дейности (6.8%),  строителството (5.2%) и държавното управление (5.0%).

Най-търсените професии през този месец са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; административен персонал по обслужване на клиенти; стопански и административни специалисти; помощници при приготвяне на храни; водачи на МПС и подвижни съоръжения и др.

    

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK