С хоро и курбан симитличани отпразнуваха Света Марина край вековен бор

Снимки: Община Симитли

Стотици жители и гости на община Симитли усетиха магическата сила на вековния бор край Сенокос. В навечерието на празника, в който православната църква отбелязва Света Марина, бе отслужена празнична литургия.

Специално за празника местните сложиха дълги трапези, които да съберат всички желаещи и да се докоснат до причудливото място. В полите на връх Пирин, при вековния бор, на малкия параклис, носещ името на Света Марина, се изкачиха десетки, които вярват в разказите за мястото и за това, че допреш ли се до бора - той пречиства и изцелява. 

Отец Яне раздаде свещи и отслужи празнична литургия, поръси за здраве всички и благослови присъстващите. Няколко казана курбан бяха осветени и раздадени на гостите. За доброто настроение на празнуващите имаше и музика на живо.

Кръшни хора се виеха под сянката на големите борове на мистичното място. Кметът Апостол Апостолов също запали свещ за здраве. Гости имаше от София, Кресна, Банско, Струмяни и много близки населени места.

Специални гости бяха дошли от село Сенокос в Сърбия и някогашното село Сенокос, сега Новоселяне бобовдолско. Трите села са побратимени за всички бе удоволствие да се срещнат на празника на симитлийското село.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK