Министър Вълчев посети най-старото училище в Банско

Снимка: НУ-Банско

Днес на посещение в Банско образователният министър Красимир Вълчев влезе в най-старото училище в града, носещо името на Пасиий Хилендарски.

Там бе топло посрещнат и нагостен с домашна баница от колектива, начело на който стои новият директор Евгения Тренчева.

Тя сподели пред министъра, че работата между педагози и родители е най-важна за нея и това доказва успехите на учениците в редица дейности.

В Началното училище „Паисий Хилендариски“ се обучават 255 ученици, всички обхванати в целодневен режим на обучение.

„Хубавото в нашето училище е, че колективът се подмладява, но има много здрава спойка между опитните и млади колеги. Имаме работещо училищно настоятелство и обществен съвет. Родителите ни помагат много и работим заедно. Имаме 10 клуба, занимания по интереси – математики, музика, екология, английски език“, каза Тренчева.

Тя изтъкна, че общината е решила един дългосрочен проблем с натовареността на улица „Пирин“, която бе и паркинг и стоянка за коли, чакащи децата точно пред входа на самото училище.

„Хубавото на училището е, че се намира между двете най-прекрасни улици след ремонтите през изминалата година. Сега сме в един Рай“.

В училището изключително много се залага и на спорта. Доказателство е интерактивният двор, който бе създаден съвместно между родители и учители.

Трябва ли мишката да измести книжката, запита госпожа Катя Тренчева, а министърът ѝ отговори, че „трябва да има баланс“.

„Тези деца, които обучаваме днес, ще работят през 2050/ 2060 г., когато дигитализацията ще бъде на първо място. Обратният ефект на информационните технологии обаче е движението“, допълни Вълчев.

Началното училище е решило проблема с обездвижването и всеки петък има спортен полуден, а междучасията са за весели танци и игри. А всяка седмица е посветена на дадена кауза.

Приветствие получиха всички учители, родители и деца, които посещават часовете по религия.

„Тук в Благоевградска област сте отличници в по изучаване на религия в училищата“, каза образователният министър пред колектива на началното училище.

Благодарение на общинската програма, децата се записват на СИП „Религия“.

Госпожа Катя Тренчева сподели, че повече от 15 години нейните ученици посещават редовно СИП-а и няма такива, които да не проявяват желание към него.

Министърът разгледа подготвителната група и първи клас, ресурсния кабинет, библиотеката и коридорите с таблата, изработени от деца и учители, срещна се с екипа на училището, и присъства на музикалното междучасие – хоро на двора.

В края на срещата министърът обеща, че ще спомогне за санирането на сградата и обновяването на училищния двор.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK