Благоевград отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

Снимки: Община Благоевград

181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски отбеляза благоевградската общественост.

Цветя пред бюст-паметника на Левски положиха заместник-кметът по икономика и финанси Иво Николов, заместник-областният управител Антоанета Янчевa, председателят на ОбС Радослав Тасков, общински съветници, представители на политически парти и институции, общественици, граждани. Животът и делото на българския революционер бе припомнен от Антон Велев, възпитаник на Природо-математическа гимназия и Христина Цонкова, възпитаник на Езикова гимназия.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е роден на днешната дата през 1837 година в Карлово. Левски е национален герой, идеолог и организатор на Българския революционен централен комитет.

Апостолът е един от ония политически мъже, който още приживе с целостта на личността и идеите си, с единството на думите и делата си печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие.

Васил Левски е радетел за чиста и свята република, борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото. Наред с историческите си заслуги, Левски е синоним на политическия и нравствен идеал на българина. Жизненият път на Апостола на свободата завършва на 19 февруари (6 февруари стар стил) 1873 г. в София, където е обесен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK