Манолова: Освен от вируса, хората умират и от хаоса

Снимка: Изправи се. БГ

Радев да наложи вето върху бонусите на държавните служители за участия в бордове

Освен от вируса, хората умират и от хаоса, който правителството създаде, като пропиля „прозореца“, който вирусът даде през летните месеци. Не се подготви системата – нито организационно, нито финансово, нито с лекарства, ваксини, болнични легла, болници, линейки. Властта остави хората сами да си търсят линейка, болнично легло, лекарства, кръвна плазма и пари за PCR тест.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред бТВ.

Има 26 хил. свободни болнични легла по данни на Министерството на здравеопазването, но в болниците казват, че няма легла. В България има две картини  – хората, които умират в дома си, в линейка или пред болницата и Борисов, който разхожда в джипа двама лекари и им показва пътната маркировка, допълни Манолова.

Правителството да иска прошка за това, което се случва. Следващите му дни няма да се мерят в похарчени пари, магистрали и корупция, а в загубени човешки животи, категорична бе тя и призова за безплатни PCR тестове и командироване на държавните служители в РЗИ, за да могат да се карантинират навреме всички заразени и контактните им лица.

Манолова призова президента Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за ДДС, с които за участие в държавни бордове на държавните служители се регламентират тлъсти бонуси.

Да наложи вето и върху текстовете в Закона за ДДС, с които се позволява на фирмите за бърз кредити да начисляват 200% неустойка за неизпълнение и така повече от двойно оскъпява дълга. При дълг от 1000 лв., хората ще връщат 4000 лв. – неустойка за неизпълнение 2000 лв., 50% годишен процент на разходите (ГПР) 500 лв. и други такси, които начисляват фирмите, обясни Манолова.

Тя подчерта, че и с новия Закон за ВиК, който в момента е на обществено обсъждане, ще се увеличи поне двойно цената на водата заради въвеждането на три такси за достъп до вода (достъп до питейна вода, за канал и за пречистване) и национализирането на общинските ВиК-дружества. В Димитровград например цената на водата от 1,80 лв. става 3,50 лв., каза Манолова.

Ще се прави и нова КЕВР само зя водата, обяви тя още, с огромни заплати, техника, автомобили. Властта се чуди как да  назначава свои хора, за да взимат тлъсти заплати, докато хората са без подкрепа и се страхуват за доходите си, заяви още тя.

От думите на Борисов излиза, че в държавата всичко е наред, но хората били виновни, че не се спазват мерките и сме първи по смъртност от COVID-19. Тоест, според премиера, правителството не е случило на народ, посочи още тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK