Автобуси с избиратели от Турция пристигат в Гърменско, прокуратурата дебне за фалшиви адресни регистрации

Снимка: Infomreja.bg, архив

Първият автобус с 50 избиратели от турския град Измит тръгва в петък за гърменското село Дъбница за местните избори в неделя. Това съобщиха изселници в Турция отпреди десетина години от гърменските села Хвостяне, Блатска и Дъбница.

Те съобщиха, че списъкът кои хора да пътуват от Измит, за да упражнят вота си тук, им е изпратен от бившия кмет от ДПС на Дъбница Хасим Адемов, който се бори за пореден мандат. Той е уверил българските изселници, че лично ги е регистрирал и те спокойно ще могат да гласуват на 25 октомври както за него, така и за кандидата от ДПС за общински кмет Ахмед Башев.

Новината се разнесе светкавично в района и възмути местните жители, които са категорични, че няма да допуснат изселници да определят кой да ги управлява. Хората са категорични, че имената на поканените да гласуват в неделя бивши жители на селото от години не живеят в България, че в Дъбница не са си идвали в последните 6 месеца и няма как да са си направили адресни регистрации по постоянен и настоящ адрес. Според жителите в гърменското село, адресните регистрации на избирателите от Измит най-вероятно са фалшифицирани.

След новината за пристигащи гласоподаватели от Турция за неделния вот за местна власт, в цялата община Гърмен цари паника и недоволство. Уведомяват се компетентните институции да  се иска помощ от тях, както за пресичане на незаконното гласуване, което подготвят от ДПС, така и за туширане на нарастващото напрежение сред изнервеното население след едномесечната тежка предизборна кампания.

Очакванията са и в други населени места в петък да заприиждат автобуси с избиратели от Турция, поканени чрез списъци и фалшификации от действащи кметове на ДПС. Наши изселници от Измит съобщиха, че автобусите им са платени и в двете посоки.

"Ако това се случи и наистина пристигнат автобуси с избиратели от Турция, ще сезираме прокуратурата, за да се провери кой и по какъв начин е направил адресните им регистрации. Категорични сме, че през последните шест месеца в Гърмен не са идвали наши изселници от Измит, така че няма как да са направили редовни адресни регистрации. Няма да допуснем подобни закононарушения", категорични са хората в Гърменско.

 

КОМЕНТАРИ

ПФФФФФ20:48 - 23.10.2015
ОУУУУУУУУУ, В ДЪБНИЦА МНОГО ХОРА СА СЕ НААКАЛИ, ПФФФФФФФ, МИРИШЕ ГАДНО!!!! ЕХ БЕ БАШЕВ ВЕЛИК СИ!
do ostrieto17:57 - 23.10.2015
ostrieto asim ademov ni prizovava da ne idvame ot turciqa da glasuvame da prav e tova e izbor na mestnite hora no predi godina ni praveshe svirki da doidem da glasuvame za nego ////golqam dvolicnik si asime
до 23501:54 - 23.10.2015
Асим не е топ пес да се продава
do 23517:42 - 22.10.2015
dnes manol kupi asim

FACEBOOK