Борисов: Разпоредил съм да намалят карантината на 10 дни

Снимка: МС

Бойко Борисов взе участие в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел

„Най-после имаме един общ план за действие срещу COVID-19 от Европейската комисия. Но според мен сме закъснели. Трябваше да го направим още през юли, а не сега в панически действия много от държавите членки да предприемат мерки и да се стига до разнобой в действията“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на втория ден от редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Премиерът отбеляза, че с останалите евролидери са акцентирали върху превенцията срещу разпространението на коронавируса, включително на носенето на маски. „Спазването на дистанция е вторият изключително важен фактор. Третият е дезинфекцията“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Българският премиер добави, че ако се прилагат разписаните от Министерството на здравеопазването изисквания в заповедите, няма да се налага да се предприемат каквито и да било други ограничения.

Борисов апелира към отговорност и самоконтрол на гражданите на обществените места. Премиерът изрази убеденост, че децата трябва да ходят на училище и че е важно да се пази психичното здраве на хората. В този контекст Борисов е разпоредил на министъра на здравеопазването и на министъра на образованието да предприемат необходимите действия. „Разпоредил съм и да намалят карантината на 10 дни. В момента лекарите тестват колкото е необходимо, затова на ден държавата харчи над 120 000 лева за тестове“, допълни министър-председателят Бойко Борисов.

По отношение на дискусиите в Европейския съвет за Зелената сделка, премиерът заяви, че е представил проблемите на България, каквито имат и други държави членки, във връзка с постигането на климатична неутралност в ЕС до 2030 г. „Изводът, който мога да направя от изказванията и на колегите е, че при исканото 60-процентно намаление на вредните емисии, Съветът ще се спре на 55% намаление до 2030 г.“, каза още Борисов. Той акцентира, че България трябва да работи много усилено и бързо по Зелената сделка. „Без популизъм, без партийност, защото това ще стане до 2030 г. А по какъв начин – дали чрез намаление на вредните емисии от автомобилите, дали от централите или от други сектори на стопанския живот, ще трябва да ги намалим. Това е решение на Европейския съюз и те ще бъдат много стриктни в изпълнението му. Това казвам и на българските граждани“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK