Австрия обяви отваряне на границите си към 31 държави от днес

Снимка: Infomreja.bg

В края на юни Австрия се очаква да възстанови свободното движение и с Испания

Австрия отваря границите си за общо 31 държави, вкл. и България.

Касае се за групата държави от ЕС, ЕИП и ЕАСТ, с изключение на Швеция, Обединеното Кралство, Испания и Португалия. Възстановяването на свободното придвижване за и от тези 31 държави означава конкретно, че влизайки на австрийска територия, пътуващите от тези страни не се нуждаят от медицински свидетелства и тестове, както и не подлежат на домашна карантина.

В края на юни Австрия се очаква да възстанови свободното движение и с Испания. Що се отнася до Италия, австрийските граници се отварят, но остава частично предупреждение за пътувания в Ломбардия. Съответно пада и забраната за кацане на самолети от Италия, с изключение на полети от Ломбардия.

На всеки 14 дни Австрия ще прави преглед на ситуацията в тези 31 държави. Решаващ критерий ще е числото на нови инфекции с COVID-19 на всеки 100 хил. жители. Ако в някоя от държавите броят им надвишава 10 в рамките на 7 последователни дни, както и при нарастване на коефициента на репродукция (R), австрийската страна ще взема мерки.

В Австрия продължава да важи забраната за влизане в страната на пътуващи от държави извън ЕИП, като напр. Сърбия, БиХ и Турция.

Кралство Белгия вчера отвори границите си за пътуване без условия за гражданите от държави членки на Европейския съюз, в това число и за българските граждани.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK