Австрия няма нищо против българите да преминават през територията ѝ

Снимка: Infomreja.bg

Вицепремиерът Захариева разговаря с австрийския и с румънския си колега

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря днес по телефона с колегите си от Австрия и Румъния – Александър Шаленберг и Богдан Ауреску, относно проблемите, които срещат българските граждани, прибиращи се от Европа през сухопътните граници.

Поводът за телефонния разговор е заповедта на министъра на вътрешните работи на Австрия от полунощ българи да не бъдат допуснати да влизат в Австрия и да преминават през страната.

Министър Захариева заяви, че не е уведомена да има промяна в постигнатата договорка между българското и унгарското правителство автомобилите с българска регистрация да се пропускат всяка нощ към Унгария между 21 ч и 5 ч сутринта местно време и отправи искане те да бъдат пропускани.

Министър Шаленберг е уверил Захариева, че Австрия няма нищо против българските граждани да преминават през територията на страната на път към дома. Причината днес да се ограничи придвижването на български автомобили през австрийска територия било от хуманитарни подбуди, тъй като по пътищата се образували огромни опашки, а пътниците нямали достъп до храна и вода. 

Министър Захариева информира своя колега, че в резултат на тези мерки има струпване на огромен брой български граждани по различни паркинги на магистралата от Виена и на границата  между Австрия и Германия, което също причинява огромни затруднения на нашите сънародници, част от които пътуват и с малки деца.

Министър Богдан Ауреску информира министър Захариева, че е помолил унгарската страна да отвори за товарен трафик ГКПП Борш, Ченад и Нъдлак 1 (първокласен път), тъй като в момента единственият пункт за преминаване на камиони – Нъдлак 2 (по автомагистралата), е недостатъчен да поеме трафика. 

По инициатива на министрите Захариева и Шаленберг ще бъде организиран конферентен разговор на външните и на вътрешните министри от България, Австрия, Румъния и Унгария за предприемане на допълнителни мерки с цел улесняване на сухопътния трафик на тези държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK