Аврамова: Ако "Струма" през Дефилето не стане, парите ще се пренасочат

Снимка: МРРБ

В медийни публикации бе подложено на съмнение завършването на магистралата

Предстои да започне изграждане на пътна връзка от Кермен към АМ „Тракия“.

Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която заедно с областния управител на Сливен Чавдар Божурски и представители на Областното пътно управление направи оглед в района на града за възможността за изграждане на още една пътна връзка към автомагистралата.

На въпрос за пренасочване на средства, предназначени за изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле към други пътни проекти, министърът посочи, че към момента няма такова решение.

Към Европейската комисия е подадена и се очаква одобрение на апликационната форма за одобряване на проекта за изграждане на новото трасе от магистралата, което ще минава извън дефилето. Ще следим ситуацията внимателно и ако има риск от загуба на средства или да не успеем да завършим в срок този участък от АМ „Струма“, ще се възползваме от тях на друго място, където има готовност, коментира тя.

Отнсно АМ "Тракия" министърът коментира, че първите стъпки за строителството на обекта вече са направени. Пътният възел е включен в Общия устройствен план на община Сливен, който е в сила от месец май 2019 г. Изготвено е задание и до края на годината ще бъде възложено предпроектно проучване, чрез което ще бъде измерен трафикът. С него ще се изготви икономически анализ и ще се даде информация за терените и археология. Следва проектиране, отчуждаване, след което ще бъде проведена процедура за избор на изпълнител на строителните дейности.

Осъзнаваме необходимостта на Кермен и Сливен от изграждането на още една пътна връзка с АМ „Тракия“. В района има и ж. п. връзка и това може да стане един удобен пътен възел за изход от Сливен към АМ „Тракия“. Поели сме ангажимент, ще вървим по тези стъпки, за да реализираме този необходим за общината проект, каза Петя Аврамова.

По отношение на проекта за уширение на пътя Сливен – Ямбол регионалният министър подчерта, че идеята е много добра и че изграждането на икономически център между тези градове и добра пътна свързаност между тях би била много полезна за двете области и за удобното пътуване на хората до работните им места.

Вече има изготвено техническо задание и предпроектно проучване за изграждането на четирилентовия път. За целта ще се наложи отчуждаване на имоти. Ще бъдат направени също техническо проектиране и подробен устройствен план – парцеларен план. Това ще даде възможност в следващия програмен период, когато ще се финансират значими надобщински и надобластни проекти, какъвто е този, той да бъде реализиран, посочи Аврамова.

От вчера стартира ремонт на 12 км от двулентовия път от Сливен към АМ „Тракия“, който се финансира с над 5 млн. лв. от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Така той ще се рехабилитира, докато текат процедурите за неговото разширение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK