Авиоборба срещу боровата процесионка започва в Западните Родопи

Снимки: ЮЗДП

Ще бъдат обработени общо 2800 дка гора в районите на „ДЛС Дикчан” и „ДГС Гърмен”

Общо 2800 декара борови гори в Западните Родопи, в районите на „ДЛС Дикчан” и „ДГС Гърмен”, ще бъдат обработени от въздуха срещу гъсениците на боровата процесионка.

Мероприятието ще се извърши другата седмица в сутрешните часове до 10:00 часа, при подходящи метеорологични условия, съобщават от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

Масивите се намират в землищата на сатовчанските села Слащен и Вълкосел, както и в землищата на селата Лещен и Марчево, община Гърмен.

Пръскането в „ДЛС Дикчан” ще се извърши на 10 септември върху 1800 дка. Площите ще бъдат обработени с биологични препарати за растителна защита, които са разрешени от БАБХ и отговарят на стандартите на FSC за управление на горските територии.

На 11 септември ще се проведе химична борба срещу боровата процесионка в „ДГС Гърмен”. Нападнати от вредителя там са 50-годишни иглолистни гори в близост до курорта Огняновски минерални бани на площ от 1000 дка.

Лесозащитните действия се предприемат от Югозападното държавно предприятие, за да бъде намалена плътността на вредителя, който обезлиства дърветата.

Необходимостта от провеждане на авиоборбата е потвърдена от Лесозащитна станция – София, и разрешена от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. За предстоящите дейности се уведомяват всички заинтересовани страни – кметства, регистрирани пчелари и пчеларски сдружения.

 

КОМЕНТАРИ

накарека14:57 - 07.09.2019
до 1990 г. Медю Кичуков беше най върлия комунист, след 1990 г. най-големия мюсли, но го интересуват единствено кинтите. Прехранват се от продажба на алкохол, скоро и домус ще отглеждат 9.- кинтите не миришат
Държавна Мафия01:28 - 07.09.2019
Да спрат фамилната мафия Инуз от село Рибново че цялата фамилия се състои от горски служители и фирма за добиване на дървен материал и унищожиха балкана в Гърменско и избиха дивеча в района...Алооуу каде е държавата скапана и закона.Цялата полиция и горските служители се хранят с дивечево месо от Рибарския Балкан и това всеки го знае ама нали за тях закон няма...
Г,ъ.р.м.е.н.ъ22:52 - 04.09.2019
Да пръскат срещо тези с дървеният бизнес,че това не остана вече.....ДГС Гърмен е срам да носи тези Инициативата там няма горски служители,а само Бизнесмени тъпата оправа на тая скапана ДЪРЖАВА нищо не предприема,Износ на дървесина за Гърция,а дърва за огрев на народа един Х,,,,,й голям...Шибана скапана Германска оправа,срам сте за Природата,маймуни скапани долни,да имах власт бих ви убедил на 100 годишни борови...
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK