370 яребици са разселени по стопанските райони в Кюстендилско

Венко Калинчев, източник: Вglov.com

370 яребици в добро състояние са разселени по стопанските райони в Кюстендилско, съобщи за ИНФОМРЕЖА Венко Калинчев - ръководител на Ловно-рибарско дружество "Елен".

По думите му въпреки тежката и люта зима популацията на яребици е добра, дори има план за отстрел в определени дружинки.

30 са дружинките на ЛРД "Елен", в които членуват 2200 човека. Най-многобройни са дружинките в Злогош, Сушица, Коняво и Граница.

Извършват се ловно-стопански мероприятия, включващи сеитбата на дивечови ниви, както и поставяне на автоматични хранилки, с които се захранва дивечът.

От началото на октомври 2016 г. до 2-рата неделя на януари тази година дружинките са допринесли за намаляване популацията на хищника. Отстреляни са около 650 броя дива свиня при 840 план за ползване.

Отстреляните вълци в сравнение с други сезони са доста по-малко - около 12 броя, при 20 през предишни сезони. Отстрелът на чакали е добър, както и на лисици. Най-голям брой дива свиня има отстреляна от дружинката в Раково - 68, следвана от дружинките в Пелатиково - 54, и Коняво - 52.

Най-много вълци - 4, е отстреляла дружинката в Долно село, следвана от Раненци - 3, и Бобешино - 2. Най-много чакали е отстреляла дружинката в Раждавица - 21, след нея се нарежда Коняво - 16, и Граница - 8.

Сред първенците индивидуално по отстрелян чакал са Антон Андонов - 13 броя, Красимир Кирилов - 11, и Иво Димитров - 6.

Най-добре представилите се при отстрела на лисица са Красимир Кирилов - 18, Добромир Йорданов - 10, и Антон Андонов - 8.

За общо 215 отстреляни лисици дружеството е изплатило на ловците 2 150 лева,  а за 113 чакали и вълци - 5 650 лева.

В момента в дружеството тече курс за нови ловци, като в периода 24-и април - 2-ри май ще се проведат тренировъчни стрелби на стерелбището в Дренов дол. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK