Упълномощиха кмета Румен Томов да участва в извънредно заседание на Асоциацията по ВиК

Снимки: Община Благоевград

На него ще бъде приета инвестиционната програма за канализация пред 2020 г.

Общинските съветници упълномощиха кмета на община Благоевград, Румен Томов, да участва в извънредното заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК, което ще се проведе утре в конферентната зала на Областната администрация.

Това стана по време на днешното извънредно заседание на местния парламент.

Градоначалникът ще гласува позицията на Общината по определения дневен ред, а именно приемане и одобряване на подробна инвестиционна програма на дружеството за 2020 г. съгласно Закона за водите.

При обективна невъзможност на кмета да присъства, Общинският съвет даде съгласие Общината да бъде представлявана от неговия заместник – Емил Терзиев.

Решението бе гласувано единодушно – с 34 гласа „за“, 0 – „против“, и 0 – въздържали се.

„Благодаря ви за извънредната сесия и за проявеното отговорно поведение. Със сигурност съм засегнала някои от вас, предвид ситуацията, която се случи в петък, но тук е моментът да ви се извиня. Може би сте били подведени, може би не сте разбрали или, подложени на силна емоция, тогава напуснахте заседанието.

Изключително важно е да разберете, че ВиК мрежата в Благоевград е амортизирана и остаряла. Инвестиционната програма за 2020 г. е съгласувана с Община Благоевград и е изцяло в интерес на гражданите. Заложените в нея инвестиции са на стойност над 800 000 лева“, коментира пред Общинския съвет Росица Димитрова – управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград.

Инвестиционната програма на дружеството за 2020 г. е съгласувана с Община Благоевград и е изцяло в интерес на гражданите. В нея са заложени 865 000 лева, посочи Димитрова.

Включена е и улица „Мелник“, за чиято реконструкция и подмяна на ВиК мрежата се говори от години. За предвидените дейности вече има и избран изпълнител.

Общинската съветничка от БСП, Гергана Янчева, постави въпроса за водоснабдяването на село Бучино. В изпратен до нея сигнал се казва, че след края на май чешмите в селото пресъхват, а от ВиК продължават да им изпращат фактури.

Фактурите се издават по служебен път, но предстои събрание в селото заедно с кметския наместник и жители, на което да бъде обсъден проблемът с водоснабдяването в селото, отговори Димитрова.

„Моето верую е, че животът е тръгнал от водата и че не е нормално в 21-ви век селата да нямат нормално водоснабдяване. В тази връзка инициирахме обиколка по селата и от двата бряга на река Струма, съгласувана с ВиК, и стигнахме до извода, че трябва да направим сондажи в селата, където има недостиг на вода. Започваме сондажи в Селище, Мощанец, Бучино и др., за да може да решим този проблем“, включи се в дебата и кметът Румен Томов.

„ВиК полага максимални усилия да подава нормални количества вода, но поради трайните засушавания, това няма как да се случи. Тази вода трябва да се ползва единствено за питейно-битови нужди, а не за поливане на градините. Апелирам към Общината да прояви разум и да вземе отношение по решаване на проблема с водоснабдяването на селата. Не сондажните кладенци ще бъдат цялостно решение за селата, готвим по-мащабни проекти, но не можем сами, разчитаме много на партньорството на общинското ръководство“, подчерта управителката на ВиК.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK