Над 180 изтъкнати османисти пристигат в АУБ

Снимка: АУБ

Над 180 изтъкнати учени в областта на османистиката, докторанти от над 110 университета и други академични, изследователски и културни институции от 23 страни ще вземат участие в 23-ия симпозиум на Международния комитет по предосмански и османски изследвания (CIEPO).

CIEPO е една от най-престижните международни организации, обединяваща търсенията на учени от четири континента в областта на османските и доосманските изследвания. Тя провежда симпозиумите си на всеки две години. За домакин на събитието през 2018 г. бе избран Нов български университет. Съорганизатори на симпозиума са Департамент „История“ на НБУ и Американския университет в България. 

Конференцията на CIEPO ще се проведе от 11 до 14 септември 2018 година в Нов български университет. Официалното откриване на събитието ще бъде на 11 септември от 11:00 часа в Аулата на университета.

Встъпителният доклад на тема „CIEPO – история, мисия и предизвикателства“ ще изнесе проф. д-р Клаудия Рьомер от Университета във Виена.

Някои от тематичните области, застъпени в докладите на симпозиума са: „Изворите – нови подходи и интерпретации“, „Черноморският и Средиземноморският региони в пред-османския и османския периоди“, „Религиозни общности, междурелигиозни отношения и конверсия“, „Османска военна история“, „Елити и маргинални групи“, „Османска литература, изкуство, архитектура и наука“, „Социална и икономическа история на селото и града“, „Османците и светът: дипломация, икономика, култура“, „Миграции и мобилност“, „Технологии и модернизация“, „Представите на османците за природата и света“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK