Атанас Семов: В България няма борба с корупцията, а борба кой да я управлява

Снимка: Дневник

"Европа отдавна вижда и разбира, но вече е готова и да действа"

Конституционният съдия Атанас Семов определи доклада на Европейската комисия, последван от резолюция на Европейския парламент за върховенството на закона в България, като "шамар".

"Шамарите трябва да се раздават с думи и политически оценки. Това направи и Брюксел на два пъти тази седмица. Това, което видяхме и чухме, е, че България е орезилена, яко орезилена. Европа отдавна вижда и разбира, но вече е готова и да действа", каза той в ефира на Би Ти Ви.

По думите му най-притеснителното е констатацията за рецидив. "България 14 години е в ЕС, 14 години получава доклади от ЕК с ясни и конкретни критики и не е направила почти нищо. Това е най-тревожната констатация в доклада", смята конституционният съдия.

"Трябва да се притесняваме и от това, че българската власт непрекъснато лъже, лъже гражданите си, лъже Европа - за реформи, за промени, за напредък. Ние всички тук много добре знаем каква е действителната картина. Сега видяхме, че и Брюксел знае и в този смисъл докладът може да се мисли и да се чете и като окуражителен, като насърчаващ българската нетърпимост към безобразията", каза Семов. По думите му докладът не може да реши проблемите в България, но може много ясно да насърчи решаването им.

Според конституционния съдия в България няма борба срещу корупцията, а борба за това кой да управлява корупцията.

Семов заяви, че в правосъдната система на България работят изключително много качествени, почтени и подготвени хора, но има и такива, които правят всичко възможно тя да е спъната в някои случаи. Според него въпросът е не кои са те, а защо и как го правят. "Има политически и правни механизми, които за съжаление позволяват това и знаем част от тях. Знаем за това как е възможно избирателно да се проверяват едни сигнали за корупция, а други да не се забелязват изобщо. Избирателно да се проверяват едни записи и снимки, а други - не. Това са проблеми, които Брюксел вижда и на които поставя съвършено ясната диагноза "несъвместими с европейската ценностна система", каза той.

По думите му е недопустимо отново този доклад и тази резолюция "да преминат тихо като през пустиня и да потънат в пушилката на джипа". "Трябва да покажем много ясна воля на нетърпимост към безобразията. Това е, което в най-голяма степен ни отделя от Европа, това е европейския урок, който все още не сме научили - активна и своевременна нетърпимост към безобразията на властта", подчерта Семов.

Той каза още, че подкрепя донякъде мнението на правосъдния министър Десислава Ахладова, че докладът е положителен. "Положително е, че е пълен с конкретни факти за безобразията в България, положително е, че докладът съдържа много ясен критичен прочит на българската реалност, положително е, че докладът дава ясен знак на българските граждани - "не сте сами в съпротивата си срещу безобразията", положително е, че България членува в пространството на най-висши европейски ценности и че няма да бъде оставена от Европейския съюз", посочи Семов и обобщи, че тъкмо за това резолюцията на Европейския парламент "е едновременно шамар и надежда - подкрепа за европейската нормалност в България".

Законът и моралът са над главния прокурор, заяви още конституционният съдия. "Големият проблем не е главният прокурор и дали е разбрал правомощията си, а големият проблем е да не допускаме безобразията, на които сме свидетели, да се научим да мислим навреме - първо, когато го избираме и после, когато го търпим", каза Семов.

Попитан за доклада за работата на прокуратурата, който предстои главният прокурор Иван Гешев да представи пред парламента, Семов коментира: "В работата на една институция по-силно личи онова, което не присъства, онова, което отсъства, ще чуем онова, което прокуратурата е направила, но обществото негодува срещу онова, което прокуратурата не е направила, за онези свидетелства за властова злоупотреба, за които прокуратурата е тежко мълчалива. Ще чуем изброени успехи, но няма да чуем анализ защо е възможен двоен стандарт в подхода, в отношението, в оценката. Големият проблем в съдебната власт е не в нея, а в политическата система на страната", заяви той.

Семов сравни промените в Конституцията с памперс - "ясно е какво има вътре, но дава малко време на безпомощните родители. Това не е проект за Конституция, а конвулсия на политическия режим", каза той. Според него коментирането на внесените промени е загуба на политическо и историческо време. /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK