Провал на днешната сесия в Благоевград, 20 съветници напуснаха залата

Снимка: tvdarts.com

За 6-и юли е насрочено извънредно заседание

Днешната редовна сесия на Общинския съвет в Благоевград завърши с провал, без да е гласувана нито една от точките, включени в дневния ред. 

Това стана след предложението на общинския съветник от ДСБ - Калоян Ханджийски, да се подложи на гласуване отстраняването на председателя Андон Тодоров. Сценарият се повтори от предното заседание, когато предложението бе отложено за следваща сесия. 

И този път обаче точката не влезе в дневния ред. "За" гласуваха 20 съветници, 8 бяха "против", а 9 - "въздържали се".

Последва спор между настоящия председател Андон Тодоров и колегата му от предния мандат - Радослав Тасков. Според Тодоров не е достигнал един глас, а Тасков обвини Тодоров, че не спазва закона.

"Невключването на тази точка в дневния ред е абсолютно незаконно. Има решение на Общинския съвет, с което точката е отложена за следващото заседание", категоричен бе Радослав Тасков. 

В крайна сметка сесията демонстративно напуснаха 20 съветници, по призив на Тасков.

Без дебат и гласуване останаха двете точки, включени в дневния ред - отчет за дейността на Общинския съвет в Благоевград за периода 01.01.2020 до 30.06.2020 г. и предложение за предстоящо извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград. 

Останалите в залата съветници събраха подписка, в която настояха за свикване на извънредна сесия на 6-и юли, понеделник, с една точка, касаеща Асоциацията по ВиК.

"Общинският съвет не иска да ме свали, иска да ме свали кметът, който привиква в кабинета си един по един и ги уговаря. Сесията се провали именно заради амбицията на този човек. Има тук нещо друго, нещо лично, има амбиция на някои хора, които търсят начин да разбият ОбС, защото видяха, че Общинският съвет е институция и е коректив на кмета", коментира след заседанието Андон Тодоров.

"Наистина е жалко това, което се случва в Общински съвет - Благоевград. Не мога и не искам да повярвям, че в тази институция са попаднали хора без каквото й да е чувство за мярка и морал. Хора, за които ефектът на Дънинг-Крюгер важи в пълна степен", заяви от своя страна Тасков. 

Със своя позиция излезе и управитиелят на ВиК - Благоевград, Росица Димитрова. Ето какво гласи тя: 

"Част от общинските съветници в Благоевград днес показаха явна неангажираност по отношение на проблемите, свързани с ВиК сектора.

По време на редовна сесия кметът на общината или друг представител на местната власт трябваше да бъде упълномощен за участие в Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, насрочено за 07.07.2020 г. (вторник) от 11.00 часа в сградата на Областна администрация.

Заради политическите интереси на група общински съветници обаче сесията бе прекратена, като същите излязоха демонстративно от залата.

По този начин жителите на Благоевград остават без възможност да бъдат представени в заседанието, по време на което ще се разглежда Инвестиционната програма на дружеството за 2020 г., с предвидени инвестиции в публично-общинска собственост на стойност 865 хил. лева.

Напомням, че за периода от 2016 г. до 2019 г., от подписване на договор между ВиК и АВиК, са вложени приблизително 2 млн. лева в публични активи.

Създалата се ситуация носи след себе си редица негативни последствия, а засегнати ще бъдат потребителите на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград.

Уважаеми г-да, напомням, че водата няма цвят и всеки, който пренебрегва проблемите в сектора заради политически интереси, се оказва от губещата страна!".

Стана традиция след всяко заседание да отправя своя коментар и бившият градоначалник Атанас Камбитов, който този път изригна: "Поредният срамен епизод: Сесията на ОбС – Благоевград. Циркът е пълен! За съжаление не е безплатен! Честито на всички, които гласуваха за новото и промяната! Е, вярно е, че има промяна, и то пълна! Радвайте й се, но не забравяйте, че времето тече, а в града не се случва нищо! P.S. Когато лъвът го няма, хиените се изяждат помежду си…".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK