Атанас Камбитов: Външен оператор е най-добрият и най-евтиният вариант за депото

Снимка: Infomreja.bg

От началото на 2019 г. са извозени 9 953 тона отпадъци, което е излязло на общината над 1 600 000 лв.

Избор на външен оператор е най-добрият и най-евтиният вариант за стопанисване и поддръжка на регионалното депо за битови отпадъци край Бучино.

Това заяви на днешната сесия кметът на община Благоевград, Атанас Камбитов, в отговор на питане на общинския съветник Гергана Янчева.

Янчева цитира Наредба № 8 от 2004 г. за условията и изискванията за изграждане и експлоатация на депа и на други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци, според която тези дейности могат да бъдат възлагани на общински фирми или на дружества с общинско участие.

„Защо тези 5 милиона лева, колкото е стойността на поръчката, не бъдат насочени към нашето общинско дружество „Биострой“, което разполага с необходимата техника, и по този начин се осигурят работни места на местни хора“, зададе въпрос съветничката от БСП.

Янчева поиска да узнае и какъв е срокът за изграждане на депото, кога ще бъде готово, колко тона отпадъци са извозени от началото на 2019 г. и колко е струвало това на Общината.

„Не забравяйте, че депото е регионално и решенията се взимат със съгласието на петте общини, които ще обслужва съоръжението – Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Не можем ние еднолично да кажем – „Биострой“ ще управлява депото. „Биострой“ осъществява сметосъбирането и сметоизвозването, а външният оператор ще оперира депото“, поясни градоначалникът.

Според него не е рентабилно за общинската фирма да поеме стопанисването и поддръжката на депото. „Управлението на такова съоръжение е много сложен процес, има критерии, които трябва да се изпълняват, а и тези 5 милиона за 8 години няма как да се покрият разходите на „Биострой“, смята Камбитов.

Той увери, че и при външна фирма хората, които ще работят на депото, пак ще бъдат от общината.

„Не успяхте да ме убедите, че това е най-правилното решение и че защитавате интереса на община Благовеград“, обърна се Янчева към кмета след изказването му по време на сесията.

По думите на Камбитов най-важното е, че има изградено депо. „Тръгнахме преди 7 години от нулата, а в момента имаме готово съоръжение. Да не забравяме и помощта от правителството в размер на 23 милиона лева“, посочи той.

Градоначалникът обмисля преговори с ръководствата на останалите четири общини за евентуален вариант именно „Биострой“ да поеме събирането и извозването на всички отпадъци в депото.

„Ако това предложение се одобри, общинското дружество ще се разрасне като фирма, а чрез обществена поръчка ще се снабди и с необходимата техника съобразно обема на петте общини“, каза още кметът на Благоевград.

От началото на годината досега са извозени 9 953 тона отпадъци, което е излязло на общината над 1 600 000 лв.

Предстои назначаване на държавна приемателна комисия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK