Атанас Камбитов: В смутното време “лалугерите” винаги търсят топлите места

снимка: infomreja.bg, архив

- Г-н Камбитов, запазихте мълчание в рамките на този горещ месец. Какво Ви провокира да дадете това интервю точно сега?

- Напълно сте права. Запазих мълчание по политически въпроси, защото намирам, че така е редно! Да, аз съм кмет, издигнат от ПП ГЕРБ, но още когато бях избран, заявих, че моята коалиция е коалицията с гражданите. Така продължавам да мисля и днес. Винаги съм бил открит с хората и вярвам, че и този път те ще ме разберат правилно. На въпроса Ви, защо точно сега няма да скрия, че поводът е едно “творение” в местна медия, подписано от Емил Костадинов. Когато го прочетох, дълго се смях! И това е самата истина. Въпросното “творение”, явно написано от некадърни пиари, направо ме върна във времето на соца. Откъслечни тези, събрани от публикации; стилистика от конгресите на БКП; високопарна фразеология, която на моменти преминава в сълзливост. И лъжи…лъжи!

- Може би, това е в реда на нещата за една предизборна кампания?

- Не споря! Но въпросният “трактат на глупостта” разкрива истинската същност на едно лице, което се бори за доверието на избирателите. Бих могъл да говоря дълго за “лалугерите” в политиката. Те винаги изскачат незнайно от къде, но само тогава, когато могат да се скрият зад нечий чужд гръб. “Лалугерите” в политиката по дефиниция са предатели. Те предават партия, кауза, приятелство, бизнес, род и Родина. Ако останете насаме с някой “лалугер”- пред вас той ще угодничи, ще сервилничи, за да Ви се хареса. Политическият “лалугер” е роден страхливец, и което е още по-лошо, за него лъжата е начин на живот.

Как определяте политика Емил Костадинов?

- Как бихте нарекли човек, който се страхува да излезе на дебат срещу една жена? Говоря за позорното му бягство от дебата в “TV 7”, когато изпрати срещу г-жа Савеклиева един нежен младеж. Чест прави на Дани, че окото не й мигна, въпреки идиотската атмосфера! И тя се справи прекрасно! В този дебат имаше само един мъж и това бе г-жа Савеклиева. “Лалугерите” се скриха, за да  изскачат от време на време, за да замърсяват общественото пространство с овехтялата си предизборна реторика и откровени лъжи.

- Защо тогава им отделяте толкова време?

- Заради истината! Такива измислени герои трябва да бъдат разобличавани! Колкото до Костадинов, нито веднъж не постави въпрос от обществена важност за града ни в Общинския съвет. Как биха се отнесли неговите съпартийци към нееднократните му публични изявления, включително и в заседания на Общинския съвет, че виновен за всички пропуски е екскметът Паскалев. Как се отнасят съпартииците на Костадинов към предателствата му към собствената му партия. Те много добре знаят срещу какво! Справка 1997 година. Хората питат къде са приватизационните им бонове в АКБ Форес? В пасквила той говори за проекта  Регионално депо за твърди отпадъци, говори за загуба от 30 милиона, която, видите ли, би могла да се случи, но никъде не споменава как се стигна до тук. Никъде не споменава къде беше неговата партия, когато времето летеше, когато сроковете изтичаха и то при положение, че кметът беше техен. За тях няма никакво значение какви усилия бяха нужни, за да се стигне до фазата на подписване. Да, аз държа моите съграждани да знаят истината. Да, търсехме варианти за финансиране, защото санкциите за тяхното бездействие вече плащаме трета година. Извисеният “стратег” Костадинов не само че ръси лъжи, но се оказва, че няма никакво понятие от този жизненоважен проект за депото за отпадъци. Седмица, след като стъпих в длъжност, аз учредих сдружение от пет общини, за да се случи този проект, той е на етап проектна готовност с осигурено финансиране. Говори за мой провал по този въпрос. Би могъл да се обърне за консултация към съпартиеца му Балабанов, който се води експерт в МОСВ. От всичко, което прочетох в неговите писания ми стана ясно едно - Костадинов е не само незаинтересован за нашия град, но и изключително некомпетентен. Костадинов услужливо забравя високата оценка, която дават кметовете на останалите общини на нашия екип, като водеща община. Те са изключително доволни от всичко, което направихме заедно.

- Какво най-много ги дразни от Вашето управление?

- Успехите! Средствата, които влизат и ще влизат в нашата община. Искам моите съграждани, когато се изправят пред избора за кого да гласуват, да знаят, че само за година и половина управление в общината се реализират проекти на стойност 28 милиона лева по европейски програми. Искам моите съграждани да са спокойни, защото по сметките на общината има 10 милиона лева и да знаят, че аз наследих само 200 хиляди. До дни започваме реконструкцията на бул. “Пейо Яворов” - 8 милиона. Стартираме проект по Оперативна програма “Зелена градска среда”- 5 милиона лева. Само инвестиционната ни програма е на стойност 4 милиона лева. Ние сме единствената община в България стартирала реализацията на центрове за временно настаняване и защитени жилища - 2 милиона. Реконструкцията и модернизацията на онкодиспансера “Свети Мина” на стойност 6.5 милиона лева. Списъкът може да бъде продължен с 10 детски площадки, стадион с изкуствена настилка в кв. “Еленово”, спортна зала в двора на III основно училище, както и спортни площадки във всички училища в общината. Ще имаме и градски парк срещу Американския университет, поне две нови детски градини, асфалтирани улици в Старо Струмско, където никога не е имало такива, асфалтирани улици в с. Рилци и с. Церово. Аз се опирам на факти и факт е, че тези проекти ще бъдат реализирани до края на 2013 година! Когато другите говорят, искам да имат смелостта да се изправят лице в лице с мен! Пак казвам, че много средства влизат и ще влизат в наша община! Не е изтекъл и половината от мандата ми. Не скривам, че имах подкрепата на правителството на Борисов! Но не само аз! Всички кметове от областта признават, че никога не са работили така добре с друго правителство. И там най-много ги стиска чепикът червените. Говорят за някакви техни аргументи, в които аз не съм се вслушал. Какви аргументи? И то от Костадинов. Простете, но това е несериозно.

- Това между Вас и Костадинов двубой ли е?

-  За двубой са нужни двама, за двубой е необходим кураж. Очевидно, като не се справя на това ниво решиха да го издигнат, стар социалистически похват. Един неуспял депутат, един провалил се кандидат за кмет - толкова за Костадинов!

- Преди да приключим, какво бихте казали на хората в навечерието на изборите?

- Да не се поддават на компроматите им и на кухата им пропаганда. Да гласуват и да знаят, че с второ правителство на ГЕРБ най-добрите дни на Благоевград предстоят.

 

КОМЕНТАРИ

ленин22:19 - 23.05.2013
който се смее последен ,най добре се смее Кмете,лалугерите и некадърните пиари са около теб,но ти или не ги виждаш или така ти изнася,защото си го загазил,знаеш защо,точно тези около теб ще ти отрежат главата и то скоро
Атина09:01 - 15.05.2013
Освен като неуспешен доктор, кметът се опитва да се изявява и като ветеринар! Което между другото май най му отива!!!
ХАХО22:00 - 10.05.2013
САМО ГНИДИ И КОМУНИКТИ ЛИ ПИШАТ КОМЕНТАРИ В ТОЗИ САЙТ. АМИ ОТ ВСИЧКАТА ПОМИЯ И ПРОСТОТИЯ ДЕТО СТЕ НАПИСАЛИ НЕМОЖАХ ДА ПРОЧЕТА НИЩО СМИСЛЕНО И НЯКАКВИ ФАКТИ С КОИТО ДА ДОКАЖЕТЕ, ЧЕ КМЕТА Е ТАКЪВ КАКЪВТО ГО ОПИСВАТЕ. МНОГО БЪРЗО ПРИШИХТЕ НА КМЕТА И НА ГЕРБ СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРЕХОВЕ И ПРОСТОТИЯ И ТО ОТ ОЩЕ ОТ ЛУКАНОВАТА ЗИМА НАСАМ, НИЩО ЧЕ ГЕРБ СА НА ВЛАСТ ОТ 2009. АБЕ ЛАЙТЕ СИ ВСЕ ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ВИ РЕЗНЕМ ЗМИЙСКИТЕ ЕЗИЧЕТА.
М.Иванов17:37 - 10.05.2013
Кмета и боклуците около него от ОбС са най-голямата напаст за Бл-д - крадци и комисионери.След изборите ЦЦ и ББ ще бъдат задържани и съдени.Тогава за къде си кмете?Ще дойде и твоя ред.И на съветниците от герб.

FACEBOOK