Атанас Добрев: През 2018 г. ще работим в насока залесяване

Снимка: Infomreja.bg

Проведе се първото за годината заседание на кризисния щаб за Борбата с дървесния корояд.

Към този момент продължава изпълнението на приетия Краткосрочен план за действие за спешно усвояване на засегнатата от корояди иглолистна дървесина.

На днешното заседание беше извършен мониторинг на състоянието и инвентаризираните повреди на иглолистните гори от биотични и абиотични фактори, възложените за добив и усвоените количества дървесина по данни на Изпълнителна агенция по горите към 12.01.2018 г.  

“Наред с всички останали задачи, ще работим в насока залесяване”, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

Участниците в щаба представиха изготвени анализи  и мониторинг на предприетите действия в горските територии – общинска и частна собственост, както и анализ на усвояването на повредената иглолистна дървесина.

Основната цел е да се изгради концепция за мониторингова мрежа на корояда от Държавните горски предприятия. Това ще спомогне за още по-реална картина на биологията му. Проучва се и възможността за закупуване на допълнително лабораторно оборудване, както за терен, така и за стационарни лабораторни изследвания.

Беше взето решение Държавните предприятия да планират необходимите мероприятия и средства за ефективна борба и превенция срещу разпространението на короядите.  Ще бъдат предприети мерки за възобновяване и на освободените площи след изведени санитарни и принудителни сечи в иглолистни гори.  Предвижда се полагане на грижи чрез осветление на подраста (отглеждане чрез отсичане на нежелани дървесни и храстови растения ) на вече възобновени по естествен път площи след санитарни и принудителни сечи.

 Също така ще бъде  увеличено производството на необходимия посадъчен материал от подходящи дървесни видове, съобразно освободените площи, след проведени санитарни и принудителни сечи.

За резултатите от изпълнението ще се докладва на следващо заседание на работната група, което ще се състои на 13 февруари 2018 г.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK