Фалшиви новини, фалшиви уволнения и фалшива журналистика

Снимка: Infomreja.bg

Имате ли представа какви новини ще получавате масово след няколко години?

Явно никага няма да се уморя да пиша за трагедията в българската журналистика, тъй като тя просто няма край. Или такъв поне не се вижда към този момент. Достигнахме до етап, в който да кажеш, че си журналист в България е срамно и последвалия отговор е остра критика, а най-лошото е, че тя прекалено често е подкрепена с адекватни и здрави аргументи. Което е тъжно.

Какво се случва в българските медийни среди и защо ситуацията затъва постоянно?

Сериозно ли едва дузина забелязват огромния крах, който предстои да се случи рано или късно? Колкото и реторични въпроси да включа в текста си, единствената им функция е да изразявят абсолютното ми недоумение, не търся отговори от никого. Важният въпрос, който искам да задам, е имате ли представа какви новини ще получавате масово след няколко години? Защото аз знам. Те няма да са просто фалшиви, а съвсем умишлено поставени пред очите на голямата аудитория с цел подкрепа на задкулисни интереси.

И няма да знаем дори за какво да протестираме.

Населението на страната недоволства и се бунтува срещу неправдивото отношение, отправено към него, но само защото е наясно, че такова съществува. Защото малкото стойности журналисти рискуват в името на своята професия и обявяват гласно и публично какво, къде, как и защо не се случва по плавилния начин. След като изгоним и тях и ги запратим далеч от идеите, върху които се основава качествената журналистика, кой ще Ви уведоми за корупцията, неефективното управление, сривовете и политическите скандално неадекватни решения, срещу които протестирате? Не искам да си предстявам страна, чиито медии са роби, а голяма част от онези, които не са, не са дори и близо до названието компетентен журналист. Но явно ще ми се наложи.

Колко журналисти бяха уволнени и притиснати през изминалите години в недалечното минало? На мен ми идват наум повече от десетима, сред които разследващата журналистка Миролюба Бенатова,  принудена да напусне Нова телевизия, която по-късно стана шофьор на такси, след като Нова стана на Домусчиев. Най-скорошният случай е раздялата по взаимно съгласие на Валдес Радев – пак с Нова. Карикатурист и режисьор с 20-годишен стаж в телевизията, но зад камерата, откъдето обаче не страхуваше да осмива лъжата, казвайки само истината.

Телевизията и медиите напуснаха още много - Диана Димова, Чавдар Николов, Камен Алипиев, а остават все по-малко стойностни кадри, които се възпротивяват на натиска – и на политическия, и на финансовия, и на обществения такъв. Колко от тях обаче ще издържат и за колко дълго време? Няма точно предсказание, но едно е сигурно – българската журалистика върви с бодра крачка към своята гибел, а от това ще страдаме всички – и публиката, и журналистите, и най-вече – истината.  Времето тече, а единствените действия, предприети срещу гибелта на медиите у нас, са отвсякъде погледнато недостатъчни. Но адекватните представители на професията ги има и вярвам, че няма да се предадат без битка. И колкото и да оплювате хората, които наистина си вършат работата ефективно и качествено, те няма да страт да го правят. Останалото няма значение.

Явно наистина никога няма да се уморя да пиша по тази тема, защото ми е тъжно. Разсмиват ме обаче голяма част от новините и журналистите в милата ни родина, на които пожелавам искрено и от сърце – да я изоставят тази професия, че й изграждат много лошо име.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK