АстраЗенека: Ефективността на ваксината срещу боледуване от COVID-19 е 76%

Снимка: МЗ

При доброволците на възраст 65 или повече години ефективността на ваксината е 85%

Фармацевтичната компания АстраЗенека актуализира данните си за ефективността на своята ваксина срещу COVID-19, съобщи CNN. В съобщението се казва, че препаратът е показал 76% ефикасност срещу появата на симптомите на болестта и 100% ефективност срещу тежко протичане, налагащо хоспитализация.

При доброволците на възраст 65 или повече години ефективността на ваксината е 85%, посочват от компанията.

Числата не се различават радикално от огласените в понеделник данни, които станаха обект на полемика.

Тогава беше огласено, че ваксината е 79% ефективна за предотвратяване на симптомите на коронавирусната инфекция и 100% ефективна срещу тежко или критично протичане. За групата над 65 години се казваше, че ефективността е малко над 80%.

Информацията беше позована на данни от третата фаза на клиничните проучвания на препарата в САЩ.

CNN отбелязва, че и сега, както и в предишния случай, информацията е публикувана от АстраЗенека като новинарско съобщение, а не като рецензиран доклад или официален документ, който би могъл да получи оценка от Американската агенция по храните и лекарствата.

Засега ваксината не е одобрена в САЩ.

По-рано председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер поиска Европейската комисия да започне процедура за нарушаване на договора за доставка на ваксини срещу "АстраЗенека" заради съобщенията за складирани 29 милиона дози в Италия. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK