Община Гоце Делчев обяви конкурс за есе. Наградата е космически лагер по модел на NASA

Снимка: Община Гоце Делчев

Общинa Гоце Делчев и Център за творческо обучение ще предоставят уникалната възможност на две деца от общината, изпращайки ги в космически лагер по модел на NASA това лято, където ще преминат през тренажори за астронавти и ще разговарят с астронавт от NASA.

За стипендиите могат да кандидатстват ученици на възраст между 9 и 15 години с интереси в науката и технологиите, които владеят английски език, тъй като обучението ще се осъществява само на английски.

Крайният срок за кандидатстване е 1. март. Желаещите за участие трябва да напишат авторско есе или видео есе по една от следните теми:

Тема 1: Създадено за Космоса - използвано на Земята.

Тема 2: Космическите пионери.

Тема 3: Спорт в Космоса.

Обемът на творбите за конкурса не трябва да надхвърля 400 думи или 5 минути, а кандидатурите се приемат онлайн до изтичането на крайния срок.

Размерът на стипендията покрива таксата за участие и е в размер на $1250. Двете стипендии се предоставят на базата на ново сътрудничество между община Гоце Делчев и Център за творческо обучение, чиято цел е повече деца от града да се докоснат до науката на бъдещето. Двамата стипендианти от град Гоце Делчев ще имат възможност да се обучават в космическия лагер Space Camp Turkey заедно с връстници от цял свят.

Двете стипендии се предоставят извън редовната конкурсна програма като желаещите могат да кандидатстват за стипендия на сайта на Space Camp Turkey в България - spacecamp.cct.bg или директно през този линк.

За допълнителни въпроси пишете на [email protected], или се обадете на телефон 0882 506 425.

Повече за космическия лагер Space Camp Turkey:

В света има три космически лагера - в САЩ, Канада и Турция. Сред най-известните им възпитаници в световен мащаб са хора като Илон Мъск - създателят на SpaceX и автомобилите “Тесла”, носителката на наградата “Оскар” Чарлийз Терон, съоснователят на Google Сергей Брин и много други, сред които и пет астронавтки на НАСА. От 2003-а година насам лагера в Измир са посетили около 850 български деца от над 50 градове и села в страната.

В Space Camp Turkey в рамките на една седмица децата използват истински тренажори за астронавти - устройства, с които се подготвят за условията в извън земната атмосфера като например безтегловността. Управляват марсоход, използват очила за виртуална реалност, изготвят проекти за база на Марс, провеждат симулация на космическа мисия като за последното всеки изпълнява определена длъжност, намирайки се на космическата станция, в совалката или в наземната станция. Строят и изстрелват ракети, общуват с истински астронавти от НАСА, научават много за физичните закони на Космоса, както и за хидропониката, например - методът за безпочвено отглеждане на растения, разработен от български учени за хората, които пребивават в Космоса.  

Не на последно място, децата създават приятелства със свои връстници от различни други държави и се учат да работят в екип. Лагерът учи още на дисциплина и отговорност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK