Асен Балабанов с протестно писмо срещу сеч на дървета за новото кръгово кръстовище в Благоевград

Снимки: Асен Балабанов

Бившият общински съветник и ексмладежки лидер на БСП в Благоевград Асен Балабанов изпрати протестно писмо до кмета Атанас Камбитов заради готвената сеч на дървета по булевард "Васил Левски" в града. Мярката се налага заради строителството на новото кръгово кръстовище, което започва официално от днес. 

"Уважаеми г-н Камбитов, като цяло преобразуването на кръстовището е добра новина за благоевградчани, с очакванията за по-малко инциденти и отпушване на трафика в централна градска част. През изминалите години от първата реконструкция имаше много сигнали в тази посока, включително и от мен като общински съветник през предишния мандат на Общинския съвет в Благоевград. В същото време като жител на квартала остро се противопоставям на достигналата до мен информация, че преобразуването на кръстовището ще доведе до масова сеч на трайна растителност по протежението на булевард Васил Левски", заявява Балабанов. 

През миналата седмица той опитал да получи информация за точния брой на дърветата, които ще бъдат жертвани в полза на новото пътно съоръжение. Но цифрата варирала от 5-6 до всичките 18 дървета между булевард "Джеймс Баучер" и улица "Крушево". 

"От разпространените от до медиите схеми става ясно, че се предвижда изграждането на допълнително платно на бул. "Васил Левски" с обособени паркоместа за бъдеща Синя зона. С цялото ми разбиране, че паркирането в центъра на града е силно затруднено, не смятам, че обособяването на паркоместа следва да става за сметка на унищожаването на зелената система на Благоевград! Още повече че през последните няколко години в Общината има трайна тенденция за застрояването на зелени площи и междублокови пространства, което доведе до това Благоевград да се нарежда на челни позиции по замърсяване и запрашаване на въздуха, който ние всички дишаме", пише в писмото си до градоначалника Асен Балабанов. 

Той допълва, че дърветата по бул. "Васил Левски" дават кислород и сянка повече от 50 години и са част от облика на булеварда, като най-малко още толкова години ще са необходими, за да се заменят с друга растителност. Според него през това време ще бъдат нанесени непоправими щети на здравословното състояние на жителите на квартала.

"Уважаеми г-н Камбитов, чинарите на Благоевград не са по-малко ценни от тези на Силистра! Сигурен съм че не е необходимо премиерът на Република България да се намесва при всеки случай на унищожаване на нечия общинска зелена система. Би следвало Община Благоевград да има капацитета да се справя сама с подобни ситуации. Ето защо моля за Ваша намеса по компетентност, дори ако е необходимо временното спиране на изпълнението на проекта, да ограничите сечта на дървета само до крайна необходимост. Разбирам, че реакцията ми по въпроса е крайно закъсняла, но докато дърветата не са отрязани, не е късно да бъдат предприети необходимите мерки. Сигурен съм, че гражданите на Благоевград ще ви бъдат благодарни!", се казва още в писмото на Асен Балабанов. 

 

КОМЕНТАРИ

Николова16:59 - 11.07.2016
Напълно съм съгласна и подкрепям мнението на Асен Балабанов.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK