АС–Благоевград, потвърди Решението на ОИК за отстраняването на Румен Томов от пост

Снимка: Infomreja.bg

За да постанови решението съдът взе предвид, че повторното произнасяне на ОИК – Благоевград с решението от 28.04.2020 г. е в изпълнение на задължението ѝ да упражни предоставените й от закона

С решение от 21.05.2020 г. Административен съд – Благоевград отхвърли жалбата на Румен Томов срещу Решението на Общинска избирателна комисия – Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията му на кмет на община Благоевград.

За да постанови решението съдът взе предвид, че повторното произнасяне на ОИК – Благоевград с решението от 28.04.2020 г. е в изпълнение на задължението ѝ да упражни предоставените й от закона правомощия по чл. 42, ал. 3 ЗМСМА, възложено ѝ с влязлото в сила решение по административно дело №1343/2019 г. на Административен съд – Благоевград с указания по тълкуването прилагането на закона. Решението на ОИК – Благоевград от 28.04.2020 г. е постановено съобразно задължителните указания по прилагането на материалния закон за предсрочно прекратяване на кметски пълномощия, чиято задължителност може да бъде отречена единствено при обявяване на приложимия закон за противоконституционен.

Решението на Административен съд – Благоевград може да бъде обжалвано в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf