Гръцкият посланик в Благоевград: След 15 юни премахваме карантина от гръцка страна

Снимка: Връзки с обществеността, Областна администрация - Благоевград

Димитриос Хронопулос дари 10 000 лева за Дома за възрастни хора в Благоевград

По повод пристигането на Посланика на Република Гърция Н. Пр. Димитриос Хронопулос в Благоевград за извършване на дарение в помощ на дома за стари хора „Св. Петка“, който пострада при пожар избухнал на 11 май тази година се състоя среща в Областна администрация Благоевград между областния управител Бисер Михайлов и г-н Димитриос Хронопулос.

Във фокуса на обсъжданията по време на срещата бяха здравните, икономическите и социалните последици от пандемията от COVID-19, както и усилията, които двете страни полагат в борбата с новия вирус и всички противоепидемични мерки, които са взети с цел ограничаване на разпространението му. Обсъждани бяха и облекчените мерки при пътувания на гражданите на всяка една от двете страни на територията на другата в условия на пандемията от COVID-19, като се акцентира върху условията за предстоящи туристически пътувания и отпадане на 14-дневната карантина с цел възстановяване на нормалния начин на живот, естествено при спазване на всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса. Хронопулос даде своето уверение, че след 15 юни ще бъдат премахнати мерките за поставяне под карантина от гръцка страна при запазване на стабилната ситуация и намаляване на случаите с коронавирус.

По време на срещата, гръцкият посланик изтъкна отличното ниво на двустранните отношения във всички области и взаимната подкрепа по време на извънредна ситуация. Областният управител запозна Димитриос Хронопулос с изграждането на автомагистрала „Струма“, която е част от Трансевропейската  транспортна мрежа, свързваща България и Гърция и допринасяща за по-динамичното развитие на района, имайки важно социално-икономическо значение.

Обсъден бе и ремонтът на ГКПП Кулата - Промахон, който е от важно значение за намаляване времето на преминаване, както от туристическа гледна точка, така и от бизнес транспорта и преминаването на товарни автомобили, което е предпоставка за по-качественото развитие на търговията и потока от стоки.

Заявено бе и желание от страна на Михайлов за съдействие при организирането на бизнес от страна на гръцки фирми, с цел създаване на работни места в област Благоевград, които са от важно значение в борбата с  икономическите последици от пандемията COVID-19. Посланикът на Република Гърция бе запознат и с възможностите за развитие на културния, историческия, винения, планински и спа туризъм в региона, които са от важно значение за социално-икономическото развитие. Обсъдени бяха още редица теми от взаимен интерес.

След приключване на срещата областният управител и Димитриос Хронопулос се отправиха към Дом за стари хора „Св. Петка“, който пострада от пожар през изминалия месец и  благодарение на бързата реакция на пожарните екипи, същият бе своевременно потушен, за което г-н Михайлов изказва искрената си благодарност към всички участвали в ликвидирането на пожара и евакуацията на обитателите на социалното заведение.

Посланикът на Република Гърция Н. Пр. Димитриос Хронопулос изрази желание да помогне на дома чрез дарение на сумата от 10 000 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK