Ароматните предпочитания на мъжете и жените

Всичко е въпрос на личен избор и предпочитания

Половите различия между мъжете и жените присъстват и в парфюмната индустрия, но тук, както и в модата, всичко е въпрос на личен избор и предпочитания.

Производителите все по-често залагат на унисекс аромати, харесвани от представителите и на двата пола. Защото уханието преди всичко подчертава характера на човека, а не неговите физически белези. Най-популярните ароматни композиции, които присъстват в ежедневието ни са парфюмна вода - Eau de Parfum и тоалетна вода - Eau de Toilette. Парфюмната вода е с много по-голяма дълготрайност. В нея има 10-15% ароматни масла, разтворени в 80-90% етилов алкохол. В най-добрия случай трае около 24 часа. 

Тоалетната вода е с по-краткотраен мирис. Тя включва 5-10% ароматни масла и около 60-85 % разтворител. Продължителността ѝ е най-много до 12 часа.

Различен аромат за всеки сезон

Истинските ценители използват най-малко две ухания през годината. Едното е за по-топлите месеци, а другото - за зимните. Необходимо ли е това, или е каприз? В горещите дни, при взаимодействие на аромата с кожата, мирисът е по-различен, отколкото в хладните, влажни и мразовити дни. През лятото изпитваме необходимост да се освежим, да се пренесем, макар и мислено на плажа, при морето, вълните и коктейлите - подходящите акорди за асоциация с мечтаните екстри са цитрусовите и морските. Зимата е сезонът на семейните тържества и задушевната обстановка. Нормално е да търсим топлина и уют. Мечтаната чувственост ще си доставим с ориенталски или пикантни, кожено-тютюневи ухания.

Мъжки парфюми

Мъжките парфюми най-често звучат с дървесни нотки - изискан пачули аромат, сандалово дърво, кедър и ветивер. Устойчива тенденция са съчетанията на кожени нотки с такива, които напомнят на дим, ром, тютюн… Кожените акорди често пъти се преплитат с кехлибар, мускус, бензоин или кедър. Скъпи гости в мъжките парфюмни композиции са също така и шипровите нотки - дъбов мъх, пачули, бергамот. Маркови образци на парфюмерията - за вас или за скъп на сърцето ви човек - можете да откриете тук: makeup.bg/categorys/3218/.

Дамски парфюми

По традиция дамите харесват цветята, затова и в женските композиции флоралните ухания преобладават като внасят нотки на нежност и романтика. Момина сълза, роза, жасмин, теменужка добавят деликатност и финес в дамските парфюми. Цитрусовите аромати също са любими за красивата половина на човечеството. Те стимулират и създават слънчево настроение, разпръсквайки свежест. Портокал, мандарина, лимон, лайм или грейпфрут глезят сетивата и карат притежателя на подобно бижу да разпусне. Не можем да не признаем, че жените обожаваме ориенталските парфюми, не само заради тяхната тежка и упойваща миризма, но и заради екзотичните, създаващи мистерия и приказна атмосфера аромати. Тук преобладават ванилия, мускус и цял керван от източни подправки.

Как да удължим аромата на парфюма

Понякога от един и същ състав компоненти могат да се получат много парфюми с различни ухания. Това зависи от подредбата кое вещество къде е позиционирано в парфюмната пирамида - дали е в топ нотките, в сърцето или в базата. Встъпителната нота се забелязва веднага след напръскване с аромата, но бързо изчезва. Средната нота (сърцето) се усеща за период от около два-три часа. Базовата нотка се грижи за трайността на ароматния състав. Тя се освобождава най-бавно в атмосферата. Ако искаме да удължим дълготрайността, необходимо е да се парфюмираме когато кожата е влажна - веднага след вземане на душ или след нанасяне на лосион от същата линия. Оригиналните маркови парфюми често ни стъписват с високата си цена, но малцина купувачи знаят, че за да се получи 1 милилитър концентриран аромат, е нужен 1 килограм цветни листенца, събрани по изгрев слънце.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK