Окръжен съюз на трудово-производителните кооперации

 

Екип от преподаватели към Югозападния университет „Неофит Рилски“ участва в гръцко-българския проект „План за развитие на социалното предприемачество“. Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните, участващи в програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А “Гърция-България 2014-2020”.

В рамките на проекта е публикуван сборник, в който са включени материали на гръцки и български изследователи по проблеми, свързани с развитието на социалното предприемачество в Гърция и България с акцент върху граничните региони – област Централна Македония в Гърция и Благоевградска област в България. Текстовете са на български и гръцки език с резюмета на английски език.

Работата на Окръжния съюз на трудово-производителните кооперации – Благоевград е представена от негови председател – г-н Георги Башлиев. В ОС на ТПК - Благоевград членуват 19 малки и средни предприятия от Благоевград, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Хаджидимово, Банско, Якоруда, Белица, с. Сатовча, с. Гърмен и с. Беслен. Всяко едно от предприятията има свой Устав, съобразен със спецификата на съответната кооперация. Висш орган за управление е Общото събрание. Предприятията имат Управителен съвет, Контролен съвет и Председател.

Трудово производителните кооперации в Благоевградска област имат разнообразна дейност, като водещо е шивашкото производство:

  • в ТПК “Нов свят“ - Благоевград се шие дамска конфекция;
  • в ТПКИ „Рила“ – Благоевград се шие дамска конфекция;
  • в ТПК “Единство“  се  предлагат бръснаро-фризьорски услуги;
  • ТПК “Сила“ – Благоевград се занимава с винопроизводство;
  • в ТПКИ “Атанас Тешовски“ – гр. Гоце Делчев се шият трикотажни облекла;
  • в ТПК“Труд“- гр. Гоце Делчев се изработват консумативи за болнични заведения и знамена;
  •  в ТПКИ “Антон Попов“- гр. Петрич се плетат облекла от вълнен трикотаж;
  • в ПКИ „Георги Казепов“ – гр. Сандански  се  изработват полиетиленови пликове, опаковки и чували от полиетилен за сметопочистващи фирми;
  • в  ПК “Братски труд“ – Сандански са създали ферма за охлюви;
  • ТПК “Пирин“ – Гоце Делчев е с дейност хлебопроизводство;
  • ТПК “Сингра“ – Хаджидимово се занимава с ушиване на саи за обувната промишленост;
  •  ТПК “Никола Ушев“ – с. Гърмен развива хотелиерство и разполага със собствен плаж с минерална вода.

Четири от тези трудово производителни кооперации, разположени равномерно в област Благоевград, осигуряват работа за хора с увреждания -  това са ТПКИ „Рила“, ТПКИ “Атанас Тешовски“, ТПКИ “Антон Попов“ и ПКИ „Георги Казепов“. Процентното съотношение между лицата с увреждания  и останалите работници във всяко от тези предприятието е около  30:70. Предприятията са регистрирани в Агенцията за хората с увреждания. Те  имат възможност ежегодно да участват с проектни предложения с бизнес- и социална насоченост.

В стратегията за развитие на трудово производителните кооперации, приета на XIII-тия национален конгрес на ТПК, фигурира препоръка  за сключване споразумения за взаимноизгодно сътрудничество,  публично-частни партньорства  с общините на градовете, в които се намират предприятията. Тази практика се оказа много ползотворна. През  2017 г. в региона бяха подписани следните споразумения:

  1. Споразумение с община Благоевград за:
  • Изработване униформени облекла за училищата, общински фирми и организации;
  • Архивиране и подвързване на документи, книговезки услуги и изработване на книжни опаковки;
  • Предоставяне на база за офиси и социални дейности;
  • Участие в базари и организиране на модни ревюта;
  • Организиране на екскурзии и развлекателни мероприятия за хора от социалните домове.
  1. С община Гоце Делчев за:
  • доставка на знамена за нуждите на общината;
  • снабдяване на социалните домове с хляб;
  • доставка на пити и погачи за нуждите на община Гоце Делчев;
  • Изработка и ушиване на текстилен инвентар на болнични заведения и детски градини;
  • Ушиване на облекла за детски заведения.
  1. С община Сандански за:
  • Изработване на полиетиленови пликове и опаковки и чували от полиетилен за смет;
  • Изработване на книжни кесии и опаковки.
  1. В община Петрич за:
  • Изработване на униформи за общински фирми;
  • Ушиване на текстилен инвентар на болнични заведения;
  • Изработване на облекла от вълнен трикотаж за детски заведения.

Тези споразумения се оказаха взаимоизгодни  и за трудово производителните кооперации, и за общините.

Важна задача на Окръжния съюз на трудово производителните кооперации е  да подпомага повишаването  квалификацията на управленските кадри на ТПК, а също и да стимулира популяризацията и рекламната дейност на предприятията. В тази връзка представители на ТПК от Благоевградска област в последните две години имаха възможност да участват няколко регионални форума за социално предприемачество.

Първият форум се проведе през пролетта на 2017 г. в Бачиново  - творческата базата на ЮЗУ “Неофит Рилски“ Организатори на проявата са Министерството на труда и социалната политика, Националният съюз на ТПК и община Благоевград. Съорганизатор на форума е Окръжният съюз на ТПК – гр. Благоевград. На участниците са предоставени аксесоари, изработени от ТПК “Труд“ - Гоце Делчев. Участниците във форума посещават  две водещи кооперации в Благоевград – ТПК “Нов свят“ и ТПКИ “Рила“ и се запознават с материалната база, вида на производство,  капацитета, както и мерките за  осигуряване на безопасни условия на труд.

Вторият форум за социално предприемачество се състоя в края на 2018 г.  в зала „22 Септември“  в гр. Благоевград с основна тема  „Съвременни предизвикателства  пред регионалното развитие на социалната икономика“. В него вземат участие водещи представители на държавната, областна и общинска администрация, научни изследователи, социални предприемачи,  представителни на местната общност. Разглеждат се актуални проблеми на социалното предприемачество в региона, споделят се добри практики, в критичен дух се идентифицират  някои бариери пред развитието на социалната икономика в  Благоевградския регион.

Програмата на форума включва представяне на  предприятия и кооперации от социалната икономика в областта. В залата бяха разположени големи информационни панели, представящи дейността на всички трудово производителни кооперации от региона. Участниците и гостите на форума имат възможност да се запознаят и  с мостри от продукцията  на предприятията.

Третият, заключителен етап на регионалните дискусионни форуми бе проведен през декември 2018 г. в Университета за национално и световно стопанство  и  в зала „Универсиада“. В него взеха участие водещи предприятия на социалното предприемачество от различни региони, национално представителни организации  за хора с увреждания, представители на местни общности, научни изследователи, регионални работнически и синдикални организации, държавни и общински органи.

В УНСС бяха реализирани  две прояви:

  • Кръгла маса „Особености на развитието на социалната икономика в екосистемата на големия град“;
  • Научно практическа конференция на тема “Социални иновации и научно приложни аспекти на социалната икономика“.

В зала Универсиада се проведе изложение на продукцията на предприятия от социалната икономика от цяла България. Благоевградска област бе представена от ТПК „Нов свят“.

Трудово производителните кооперации от Благоевградска област участват и в международни прояви - като напр. Фестивала на социалната икономика, организиран в района на гр. Кавала, Гърция /2017 г./. Цел на фестивала бе да събере заедно социални предприятия от различни места на Гърция и Европа,  да укрепи обединяването и икономическото сътрудничество между тях и най-вече да даде възможност хората се опознаят, да обменят опит и добри практики.

Във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС, в София бе проведен Седмият европейски форум за социално предприемачество /2018 г./. Програмата на форума включваше  международна конференция на тема "Социална икономика - за икономическа устойчивост и социално включване в ЕС“ и  изложение на социални предприятия и кооперации.

В изложението взеха участие девет национално представителни организации - Националният съюз на трудово-производителните кооперации, Националната федерация на работодателите на инвалиди, Националният съюз на кооперациите на инвалиди, Съюзът на глухите, Съюзът на слепите, Българската асоциация за невромускулни заболявания,  Асоциацията на родители на деца с епилепсия, Съюзът на инвалидите и Националният алианс за социална отговорност. Върху изложбените щандове на кооперации и предприятия за хора с увреждания бе представена и продукцията на кооперациите от Благоевградския  регион - на ТПКИ „Рила“ – Благоевград, ТПК “Нов свят“, ПКИ “Георги Казепов“ и ТПКИ „Антон Попов“.

Три кооперации от системата на Окръжния съюз  на трудово производителните кооперации – ТПКИ “Рила“, ТПКИ „Атанас Тешовски“ и ТПК “Нов свят“ са учредители на Кооперативният клъстер в текстилното производство. Той провежда активна дейност:  получи финансиране на проект по Оперативна програма  и като новоучреден клъстер спечели средства в размер на 355 000 лв. През 2019 г. участва на Осмото изложение в Пловдив с колекция облекла. Следващата стъпка е участие в проект за работещи клъстери, като размерът на тези средства е 1 500 000 лв.

Всички трудово производителни кооперации от Благоевградска област членуват в Националния съюз на ТПК.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK