Арменска делегация почерпи опит в социалната сфера от българска неправителствена организация

Снимки: Личен архив

Фондация „Сийдър“ беше домакин на 12-членна делегация от Армения, включваща Първи заместник-министър на труда и социалната политика, експерти от държавните и местните власти, представители на неправителствени организации и Уницеф.

Целта на посещението бе гостите да почерпят опит от действащите социални услуги, добрите практики и научените уроци в България, който да бъде приложен при стартиралата реформа по деинституционализация в Армения.

По време на еднодневното посещение в Центровете от семеен тип и Центъра за социална рехабилитация и интеграция на фондация „Сийдър“ в гр. Кюстендил, специалистите от Армения се запознаха отблизо с моделите на управление, които организацията прилага, подходите в директната работа с децата и младежите, ролята и отговорностите на екипа, както и успехите и предизвикателствата в ежедневната работа.

В рамките на визитата делегацията остана впечатлена от индивидуалния подход към всяко дете и младеж, който екипът на фондацията прилага по методологията “Планиране с акцент върху личността”, както и от напредъка в развитието на децата и младежите.

Гостите споделиха, че ще се радват да взаимстват и приложат наученото тук и в своята страна.

Те получиха подаръци, ръчно изработени от някои от младежите, и си тръгнаха с думите, че това е била една много емоционална, полезна и вдъхновяваща среща.

Реформата, която започна наскоро в Армения цели да трансформира специализираните институции в алтернативни услуги в общността и да разшири възможностите за осигуряване на грижа в семейна среда.

Освен с опита на фондация „Сийдър“, по време на визитата си, организирана от Уницеф България, арменската делегация се запозна и с други постижения и предизвикателства на процеса, включително и с механизмите за превенцията на изоставянето.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK