Археолози успокоиха властта: Няма вампири под Лот 1 на „Струма“

снимка: БГНЕС

От днес строителите на Лот 1 на магистрала „Струма" могат изцяло да навлязат с багерите и фадромите в участъка и да преминат към довършване на отсечката, пише news.bg.

Това става възможно, след като археолозите от Кюстендил спазиха дадения им от премира график до 30 юни и освободиха терена.

Те започнаха работа ударно още през февруари, въпреки студовете и успяха да спазят срока, като ръководителят на групата Румен Стоянов се пошегува, че не им се е наложило да използват калорифери, както им бе препоръчал министър-председателят.

Борисов лично трябваше да присъства на предаването на находките на историческите музеи в Дупница и Кюстендил, но поради неотложни ангажименти не успя да дойде на мястото на разкопките.

Бе изпратил обаче министрите Лиляна Павлова, Вежди Рашидов и Ивайло Московски, които имаха възможност първи да разгледат и да се докоснат до намерените монети, керамика от периода на Римското владичество от 4 век. Те се разходиха и около основите и зидовете на няколко сгради, част от открития комплекс.

Румен Стоянов обясни, че от археологическа гледна точна този комплекс представлява голям интерес, тъй като до момента такъв не е проучван в този район. Той не можа да даде парична оценка на намереното при разкопките, уточнявайки, че не е нужно една находка да е златна, за да е скъпа, а най-важно е информацията за времето, която може да се получи от нея.

Стоянов успокои, че екипът му е стигнал стерилна почва, което означава, че няма опасност при работата машините да изровят други антични предмети.

Тук се намеси културният министър Вежди Рашидов, който беше категоричен, че неговото ведомство няма да разреши да се копае някъде, където има история. „Ако излезе нещо ново, ще спрем работата, колкото и да се забави проектът. Това правителство до този момент не е и няма и занапред да спира археологични обекти".

Рашидов побърза да запита археолозите и по друга актуална тема, свързана с разкопки в други части на страната: „Вампири няма, нали, че много на вампири го ударихме". Румен Стоянов побърза да го успокои, че няма опасност такива да бъдат намерени по това трасе.

Строителният министър Лиляна Павлова благодари на екипа на Румен Стоянов, че са спазили сроковете. „Вие сте страхотни", възкликна тя.

Павлова обясни, че в момента върви тръжна процедура за избор на строител на Лот 2 на магистралата от Дупница до Благоевград, като строителството трябва да започне в края на годината. Няколко месеца по-рано - през август, археолозите ще стъпят на терена, за да направят предварително своите проучвания и за да не се забави изграждането на следващата отсечка.
Преди това обаче археолозите от Кюстендил ще проучат отсечки от автомагистрала „Марица".

Предвижда се намереното на Лот 1 от магистрала „Струма", освен в музеите в Дупница и Кюстендил, да бъде показано и в Регионалното министерство. Освен това ще бъде направена и отбивка до самата магистрала, за да се покаже, че по време на строителството са намерени важни за историята предмети. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK