Никулден – празник на село Мосомище

Снимка: Infomreja.bg

Богат концерт на площада в селото

Хората от гоцеделчевското село Мосомище почитат Никулден и като празник на своето село. Построената тук още през 1835 година черква носи името на свети Николай, архиепископ Мирликийски Чудотворец.

Още от ранна сутрин  миряните са в храма, очаквайки тържествената служба. Някои от жените са донесли петохлебия, които  ще раздадат след съответната молитва за здраве и благоденствие. Много са и питите, които също ще бъдат раздадени с най-добри пожелания.

След службата жени от селото ще подредят маси на площада, за почерпка. Мъжете пък ще донесат вино.

От 11 часа ще започне футболна среща между отборите на ОУ „Христо Ботев“ в Мосомище и ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев. Това ще бъде поредната футболна изява в селото. В чест на празника в продължение на две седмици тук се проведе турнир  между деветте местни футболни отбора. Победител е отборът на Стоян Москов.

Празничната програма на площада ще започне в 13:00 часа. В нея ще вземат участие мъжката и женската фолклорна група към читалище „Никола Й. Вапцаров – 1927“ и оркестър „Фолк Мания“ със солисти Траянка Георгиева и Велко Попов.

Красив декор на площада е празничната елха, чиито светлини бяха запалени снощи след богат концерт, както е според тукашната традиция, подготвен от детската градина, училището и читалището в селото.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK